Engedély nélkül használta a kék villogót járművein a volt fideszes polgármester jóbarátja

2020. január 23. 07:59 - szerző: 168 Óra

Ferencváros korábbi fideszes polgármesterének, Bácskai Jánosnak a barátja, Rudits Tibor szerződést kötött a kerületi szakrendelővel. A kéményes vállalkozó két terepjárója és Bulldog 100 SK-61 típusú brit kétüléses kiképző repülőgépe 2017. december 11-től beszállt a sürgősségi betegellátásba. Rudits a szakrendelőtől nem kért ellenszolgáltatást, az övéire a rendelő egyszer sem tartott igény. A járművek engedély nélkül használtak megkülönböztető jelzést – derítette ki a 444.

A portál szerint az ügy számos kérdést felvet:

  • Hogy vesznek részt a mentésben Rudits járművei, ha nincs is sürgősségi betegellátás a IX. kerületben?
  • Hogy vesz részt a mentésben egy légi jármű, ha nincs is repülőtér a kerületben?
  • Hogy vett részt a mentésben egy repülő, ami nem sokkal a szerződés megkötését követően tragikus körülmények között lezuhant?
  • Rudits Tibor, aki egy kéményseprő, mi alapján kapott jogosultságot a betegellátásban való részvételre?

Mivel a kéményes cégének autóit évek óta rendszeresen látni kék villogóval mozogni a kerületben, a 444 rákérdezett a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál, hogy milyen tevékenység alapján kapott engedélyt a megkülönböztető jelzések használatára. A rendőrség azt válaszolta, hogy

a két szerződésben szereplő terepjáró közül az egyiknek már a megállapodás előtt lejárt a villogóra vonatkozó engedélye, a másiknak soha nem is volt, a repülőről pedig nincs is információjuk. A rendőrség közölte azt is, hogy vizsgálatot indít az ügyben. 

Ferencváros így olyan járműveket vont be a betegállátásba, amiknek nem volt érvényes engedélyük villogó használatára, ennek ellenére a villogót kihelyezték, viszont a betegellátásban a valóságban nem vettek részt.

Arról az Átlátszó számolt be 2017-ben, hogy a vállalkozó – aki rendszeresen parkol szabálytalanul – hogyan kapott engedélyt a megkülönböztető jelzés használatára. A BRFK tájékoztatása szerint a járművek kizárólag rendezvények egészségügyi biztosításában vehettek volna részt, csak akkor használhatták volna a kék villogót.

A portálnak akkor egy volt rendőrségi vezető azt nyilatkozta, hogy

„Egy egyenruhás az ÁNTSZ-engedélyt nem fogja felülbírálni. Ha a járőr észrevesz egy, az utcán szabálytalanul parkoló, megkülönböztető jelzéssel ellátott járművet, figyelmeztetheti, de ez nem nagyon fordul elő….Egyszerűbb elnézni a »kollégák« szabálytalankodásait.”

A 444 Rudits Tibor remek kapcsolatairól a volt kerületi vezetéssel, illetve a vállalkozó ügyleteiről már több cikkben beszámolt.

József Attila-mellszobrot avattak a Ferencvárosban Bácskai János, Ferencváros volt fideszes polgármestere
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt