Engedély nélkül használta a kék villogót járművein a volt fideszes polgármester jóbarátja

2020. január 23., 07:59

Szerző:

Ferencváros korábbi fideszes polgármesterének, Bácskai Jánosnak a barátja, Rudits Tibor szerződést kötött a kerületi szakrendelővel. A kéményes vállalkozó két terepjárója és Bulldog 100 SK-61 típusú brit kétüléses kiképző repülőgépe 2017. december 11-től beszállt a sürgősségi betegellátásba. Rudits a szakrendelőtől nem kért ellenszolgáltatást, az övéire a rendelő egyszer sem tartott igény. A járművek engedély nélkül használtak megkülönböztető jelzést – derítette ki a 444.

A portál szerint az ügy számos kérdést felvet:

  • Hogy vesznek részt a mentésben Rudits járművei, ha nincs is sürgősségi betegellátás a IX. kerületben?
  • Hogy vesz részt a mentésben egy légi jármű, ha nincs is repülőtér a kerületben?
  • Hogy vett részt a mentésben egy repülő, ami nem sokkal a szerződés megkötését követően tragikus körülmények között lezuhant?
  • Rudits Tibor, aki egy kéményseprő, mi alapján kapott jogosultságot a betegellátásban való részvételre?

Mivel a kéményes cégének autóit évek óta rendszeresen látni kék villogóval mozogni a kerületben, a 444 rákérdezett a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál, hogy milyen tevékenység alapján kapott engedélyt a megkülönböztető jelzések használatára. A rendőrség azt válaszolta, hogy

a két szerződésben szereplő terepjáró közül az egyiknek már a megállapodás előtt lejárt a villogóra vonatkozó engedélye, a másiknak soha nem is volt, a repülőről pedig nincs is információjuk. A rendőrség közölte azt is, hogy vizsgálatot indít az ügyben. 

Ferencváros így olyan járműveket vont be a betegállátásba, amiknek nem volt érvényes engedélyük villogó használatára, ennek ellenére a villogót kihelyezték, viszont a betegellátásban a valóságban nem vettek részt.

Arról az Átlátszó számolt be 2017-ben, hogy a vállalkozó – aki rendszeresen parkol szabálytalanul – hogyan kapott engedélyt a megkülönböztető jelzés használatára. A BRFK tájékoztatása szerint a járművek kizárólag rendezvények egészségügyi biztosításában vehettek volna részt, csak akkor használhatták volna a kék villogót.

A portálnak akkor egy volt rendőrségi vezető azt nyilatkozta, hogy

„Egy egyenruhás az ÁNTSZ-engedélyt nem fogja felülbírálni. Ha a járőr észrevesz egy, az utcán szabálytalanul parkoló, megkülönböztető jelzéssel ellátott járművet, figyelmeztetheti, de ez nem nagyon fordul elő….Egyszerűbb elnézni a »kollégák« szabálytalankodásait.”

A 444 Rudits Tibor remek kapcsolatairól a volt kerületi vezetéssel, illetve a vállalkozó ügyleteiről már több cikkben beszámolt.

József Attila-mellszobrot avattak a Ferencvárosban Bácskai János, Ferencváros volt fideszes polgármestere
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.