A DK-s vezetésű Erzsébetváros azzal a céggel szerződött parkolási feladatokra, amelynek volt tulajdonosát csalásért ítélték el

2020. július 3., 16:54

Szerző:

Az erzsébetvárosi önkormányzat tulajdonában lévő Erzsébetvárosi Ingatlangazdálkodási Nonprofit Zrt. (EVIN) áprilisban és májusban is kiírt egy közbeszerzést a kerületi parkolóautomatákkal kapcsolatos feladatokra. Mindkettőt a C-Ware Kft. nyerte, amelynek korábbi tulajdonosát, Kupper Andrást – szintén parkolással kapcsolatos ügyben – korábban nyolcvanezer rendbeli csalás miatt elítélte a bíróság – számolt be róla az Átlátszó.

A közbeszerzést 131 db Siemens Prisma5 és 5 db Parkeon Strada típusú parkolójegy-kiadó automatákkal kapcsolatos feladatokra írták ki. A kiírás szerint az EVIN két részre bontotta a munkát:

  • 1. részfeladat: Parkolójegy-kiadó automaták üzemeltetése, karbantartása, javítása és zárbetétek cseréje;
  • 2. részfeladat: Parkolójegy-kiadó automaták pénzkazettáinak kiürítési, pénzkezelési és pénzfeldolgozási szolgáltatások ellátása

Az eljárás eredménye most jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben

A dokumentum szerint az első részfeladatnál eredménytelen lett az eljárás, a második részfeladatnál viszont eredményes lett a tender:

a pénzkazetták ürítését egyetlen pályázóként a C-Ware Kft. nyerte nettó 20,5 millió forintos ajánlattal.

Az EVIN június 25-én írta alá a céggel a szerződést.

Az önkormányzati cég azonban május 27-én kiírt egy hasonló parkolóautomatás tendert.

Ennek is két része volt: az első az automaták zárbetét-cseréje, a másik az automaták üzemeltetése, karbantartása és kapcsolódó szolgáltatások (biztonsági műszaki felügyelet, valamint adatszolgáltatás, jelentések, statisztikák készítése).

Egyedül a C-Ware Kft. tett ajánlatot. A cég a parkolóautomaták zárbetét cseréjét nettó 11 millió forintért, az automaták üzemeltését és karbantartását pedig nettó 33 millióért vállalta.

Az EVIN az erre vonatkozó szerződést is június 25-én írta alá a céggel, így a C-Ware a két tenderrel összesen 64,5 millió forintért végez az erzsébetvárosi parkolóautomatákkal kapcsolatos feladatokat.

Képünk illusztráció
Fotó: Merész Márton

Az Átlátszó megkérdezte az EVIN Zrt.-t, illetve a VII. kerület DK-s polgármesterét, Niedermüller Pétert is arról, hogy nem tartják-e kínosnak vagy problémásnak, hogy mindkét tenderen a C-Ware Kft.-vel kötöttek szerződést, amelynek volt tulajdonosát, Kupper Andrást korábban csalás miatt elítélte a bíróság.

A portál érdeklődésére az EVIN vezérigazgató-helyettese, Bernáth Attila válaszolt. 

„A közbeszerzések sajátossága, hogy a pályázat kiírónak nincs lehetősége vizsgálni a pályázók volt tulajdonosainak előéletét, csak a pályázati tartalmak körében jogosultak értékelést végezni és döntést hozni”

– közölte Bernáth Attila.

Az Átlátszó emlékeztetett arra, hogy a C-Ware Kft.-t Kupper András alapította 2008-ban, majd néhány hónap után kiszállt belőle, és a cég ezután egy magánszemély, majd sokáig két egzotikus (Seychelles-szigeteki, valamint Belize-i) és két német vállalat tulajdonában volt. 2017 szeptemberében Kupper újra tulajdonos lett a C-Ware Kft.-ben, és csak tavaly november közepén szállt ki belőle ismét. A cég azóta a német S + F Consulting GmbH és Szolyák Norbert tulajdonában van. Szolyák 2013 óta a vállalkozás ügyvezetője. Szintén ő az ügyvezetője Kupper András egyik cégének, a Body Guard Hungary Kft.-nek is.

Kupper András a Centrum parkolási birodalom kapcsán lett közismert. Cégeinek több tagja is csalás miatt került a vádlottak padjára, őt magát 80 ezer rendbeli csalás miatt ítélte el a bíróság, mert vállalkozása jogosulatlanul szedett parkolási díjat az Állatkerti úton.

Nemcsak a DK-s vezetésű Erzsébetváros, hanem korábban az MSZP-s Horváth Csaba által vezetett Zugló is a C-Ware Kft.-vel szerződött le.