Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke lett az év nemzetközi jogvédője

Ő az első, aki EU-tagország polgáraként kapta meg a díjat.

2019. május 9., 13:57

Szerző:

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerda este Stockholmban vette át a Civil Rights Defenders svéd civil szervezet nemzetközi emberi jogi díját. A magyar jogvédő az első, aki uniós ország polgáraként kapta azt meg – írja honlapján az MHB.

A világ számos pontján tevékenykedő, stockholmi székhelyű civil tömörülés Pardavi Márta sokéves példaadó jogvédő tevékenységével indokolta a döntést. A méltatásban kiemelték a jogállam szisztematikus lerombolásával szembeni bátor kiállását, valamint az idegengyűlölet és gyűlölet-bűncselekmények elleni tevékenységét. Arra is kitértek, hogy Magyarországon a demokrácia intézményei folyamatos nyomás alatt állnak, a független és kormánykritikus szervezeteket pedig igyekeznek megfélemlíteni és elhallgattatni.

– A demokráciát autokratikus törekvések fenyegetik számos országban. Az illiberális hatalom közellenségként igyekszik beállítani a kritikusait, az emberi jogok védelmezőit és a kitaszított csoportokat. Mindenki láthatja, mi történik Magyarországon és másutt is. Ez a díj megerősít bennünket, civil magyar jogvédőket, hogy munkánkra szükség van, és bátorítást ad ahhoz, hogy a jogállami értékeket továbbra is védelmezzük

– mondta a díjátadón Pardavi Márta.

– Márta teljesítménye ösztönzést ad mindenkinek, aki kisebbségi és elnyomott csoportok érdekében küzd. A Helsinki Bizottság társelnöke a megmérgezett közhangulat és a fenyegetések ellenére is nyíltan szembefordul az állami elnyomással

– jegyezte meg Anders Petterson, a svéd emberi jogi szervezet ügyvezető igazgatója.

A svéd civil jogvédő díjat 2013 óta osztják ki, és minden évben egy személyt ismernek el vele. Olyan jogvédőket, akik akár személyes veszélyeztetettség ellenére is kiállnak az emberek jogainak érdekében és a jogfosztott emberek védelmében.

A díjat korábban szerb, fehérorosz, vietnami, azeri, dél-szudáni és török aktivisták kapták. Pardavi Márta az első olyan jogvédő, aki uniós országban él és dolgozik.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.