Hétpontos csomagot nyújt be a Párbeszéd, a párt kilakoltatási moratóriumot hirdetne, eltörölné a lex CEU-t és a rabszolgatörvényt

2019. október 21., 15:53

Szerző:

A Párbeszéd hét pontból álló, Karácsony Gergely főpolgármester programjára épülő javaslatcsomagot nyújt be a parlamentnek.

Szabó Tímea frakcióvezető hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, parlamenti képviselőként az a kötelességük, hogy az ország minden pontján megvalósuljon az a gondolkodás, amire a fővárosban és országszerte a nagy városokban vártak a választók.

Fotó: Szovathy Kinga

A Párbeszéd

  • kilakoltatási tilalmat szeretne, vagyis hogy senkit ne számúzhessenek az önkormányzati lakásokból, amíg nem biztosítják mindenki számára a megfelelő elhelyezést,
  • klímavészhelyzetet is elrendelne, és meg kell hozni azokat az intézkedéseket, amelyek megvédik Magyarországot a klímaváltozás hatásaitól,
  • kezdeményezi a természeti örökség, a zöldfelületek megőrzését,
  • eltörölné a Munka törvénykönyvének évi 400 órányi túlmunkáról szóló módosítását, a „rabszolgatörvényt”,
  • eltörölné a lex CEU-t, Karácsony Gergely konzultálni készül az egyetem vezetőivel,
  • a budapesti közösségi közlekedés  költségeit egyenlő arányban osztaná el az állam, a főváros és az utasok között,
  • és benyújt egy csomagot, a közbeszerzések átláthatósága érdekében.

Más témában Szabó Tímeát arról kérdezték, hogy miközben Karácsony Gergely le akarja állítani a stadionépítéseket, ezek a beruházások több kerületben is súlyos, több tízmilliárdos bevételt hoznak az érintett önkormányzatoknak, amelyek többek között szociális bérlakásokat is építettek a befolyt pénzből. Szabó Tímea azt felelte, éppen az ilyen beruházások miatt estek el az emberek a kórházi CT-ktől, a lakosság ezek miatt veszített súlyos tíz- és százmilliárdokat, ezek miatt omlik le a kórházakban a fal és nincs klíma a műtőkben. Hozzátette, a kormány a kórházak helyett a stadionoknak adta a pénzt. Kérdezték arról, hogy miről volt szó Karácsony Gergely főpolgármester és Bajnai Gordon volt miniszterelnök között, akik egy étteremben találkoztak. Azt felelte, nem tud a találkozóról, de ha találkoztak, „az egyszerűen egész döbbenetes”, hiszen Bajnai Gordon nyilvánosan is támogatta Karácsony Gergelyt az elmúlt hónapokban és egyébként is barátok.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.