Autós misével tartja a lelket a hívekben Miklós atya, csengők helyett dudák szólnak Előszálláson

2020. április 21., 13:22

Szerző:

Autós miséket tart a Fejér megyei Előszállás plébánosa a koronavírus-járvány idején. Mihályi Miklós kedden a Kossuth rádióban számolt be a kezdeményezésről.

A plébános elmondta: az első autós misét húsvétvasárnap tartották. Az egyházközség vezetője nem akarta, hogy szétessen a közösség a járvány és a korlátozások miatt, de az egészségügyi előírásokat sem szerette volna megszegni.

A Velencei-tó partján eltöltött gyermekkori nyarai,

az esti autósmozizások adták az ötletet, hogy kidolgozza az autós misék szabályrendszerét.

Miszerint: az autók öt perccel a szentmise előtt gördülhetnek a templom elé, szembe a templomajtó elé költöztetett oltárral. Az ablakokat csak egy oldalon lehet lehúzni, hogy még véletlenül se vigyen át vírust egy kis szellő, az áldozást pedig lélekben végzik.

A sofőrök egyben ministránsok is, átváltoztatásnál és úrfelmutatásnál a megszokott csengők helyett az autókürtök szólnak – írja a hvg.hu. 

Egy székelyföldi plébános hasonló megfontolásokból egy terepjárón járva szentelte meg a hívek ételeit húsvétkor Csíkcsicsón:

Egy román ortodox egyházi főméltóság viszont még a járvány idején sem enged a tradíciókból: 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.