Palkovicsnak az MTA egyik javaslata sem jó

2018. július 6. 10:56 - szerző: 168 Óra

– Legitim igény, hogy hasznos, a társadalom érdekét szolgáló célokra fordítsuk az adófizetők pénzét. Ezért nem tudom elfogadni az érvet, hogy „majd mi eldöntjük, hogy mit akarunk kutatni, mivel ez az autonómiánk része”. Ez a világon sehol, így az Egyesült Államokban vagy az EU többi országában sincs így – nyilatkozta Palkovics László az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője a Magyar Hírlapnak.

Ez azt jelenti, hogy a kormány nem fogadja el az MTA által tett két javaslatot autonómiája megőrzésére, és ragaszkodnak ahhoz, hogy egy helyen tartsák a kutatásra szánt teljes összeget.

Palkovics azt is sérelmezte, hogy „fenyegető nyilatkozatok" hangzanak el az ügyben és tüntetések szerveződnek, nem úgy mint „annak idején (2005-ben), amikor az Akadémia elnöke a miniszterrel leült Friderikusz mostban, hogy elbeszélgessenek ezekről a kérdésekről."

Az MTA 40 milliárdos támogatásából 28 milliárd forint Palkovics minisztériumához kerül, amivel a kormány egyfajta pénzügyi kontrollt gyakorolhatna a tudományos kutatások felett. Az aggályok arról szólnak, hogy gyakorlatilag Palkovics László dönthetne arról, milyen kutatást folytassanak az intézetek. Az MTA doktoraiból és akadémikusaiból álló Stádium 28 Kör közleményben ítélte el ezt a pénzügyi kontrollt, amelyet az autonómia elleni súlyos támadásként értékelnek.