Palkovics László szerint az Orbán-kormány nem akarja államosítani a kutatást, de ő azért még egyszer átnézi a győztes pályázatokat is

2018. június 29. 22:01 - szerző: Ágoston Zoltán

Felfüggesztik azoknak a szerződéseknek a megkötését, amelyek alapján a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) február-márciusi kiírásában győztesnek nyilvánított kutatási pályázatokat kellene kifizetni – derül ki abból a levélből, amelyet Pálinkás József NKFIH-elnök küldött el pénteken a kutatóknak. A portálunk által megszerzett levél tanúsága szerint a leállás oka az, hogy az NKFIH júniusban a Palkovics László vezette Technológiai és Innovációs Minisztérium felügyelete alá került, anyagi kötelezettségvállalásra pedig csak előzetes miniszteri jóváhagyással kerülhet sor. Ez azt jelenti, hogy ha akarja, a miniszter felülbírálhatja a tudományos szakértői csoportok döntését.

Palkovics László
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Mivel nem folyamatban lévő, hanem már győztes pályázatokról van szó, a miniszteri jóváhagyásról szóló döntés enyhén szólva megkérdőjelezi Palkovics Lászlónak az MTA támogatása körüli botrányban elhangzott kijelentését, miszerint minden alapot nélkülöz a félelem, hogy az Orbán-kormány államosítani akarná a kutatóintézeteket, a kutatás függetlensége pedig nem fog sérülni az ITM felügyelete alatt.

A miniszteri jóváhagyás miatt csaknem 11 milliárd forint sorsa vált kétségessé, a  2018. évi kutatói kezdeményezésű pályázatok és a posztdoktori kiválósági program pályázatainak benyújtásakor megjelent gyorsjelentés szerint – hívja fel a figyelmet Pálinkás József levele – a magyarországi pályázatok 9,4 milliárd forintos keretösszegére csaknem háromszoros volt a túljelentkezés, a posztdoktori programra beadott pályázatok kétszeresen pedig haladják meg a rendelkezésre álló 1,5 milliárd forintos keretösszeget. A pályázatok mindegyikét – fűzi hozzá az NKFIH elnöke – átlagban három, de legalább két, szakterületileg kompetens anonim szakértő értékelte, a szakértői csoportok pedig egyhangúlag döntöttek a győztesekről. Ezekkel a döntésekkel – jegyzi meg Pálinkás József – ő maga is egyetértett.

Ezekről a pályázatokról van szó:

  • kutatási témapályázat (K_18),
  • fiatal kutató által kezdeményezett kutatási témapályázat (FK_18),
  • posztdoktori kiválósági program (PD_18)
  • jelentős nemzetközi hatású, kiemelkedő eredményeket elért kutatócsoportok támogatása (KH_18),
  • nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási témapályázat (NN_18),
  • magyar-osztrák (ANN_18)
  • és magyar-szlovén nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási témapályázat (SNN_18)

Pálinkás Józsefnek egyébként valószínűleg ez volt az NKFIH-elnöki búcsúlevele. A Magyar Közlönyben a múlt szerdán jelent meg, hogy június 30-i hatállyal felmentik a tisztségéből.