Palkovics László beismerte a hazugságot, hogy mégsem a német Max Planck Társaság modellje szerint szakították szét az MTA-t

2019. július 10., 12:41

Szerző:

Teljes terjedelemben közölte azt a válaszlevelet a kormánypárti Magyar Nemzet, amelyet Palkovics László miniszter írt a Magyar Tudományos Akadémia és kutatóhálózatáért aggódó német tudományos köröknek. A levélben lényegében elismeri a miniszter, hogy

végül nem az MTA és kutatóhálózatának átalakítása során oly sokszor mintaként emlegetett Max Planck Társaság (MPT) működési modelljéhez hasonló rendszert alakítottak ki.

Ezt egyébként a levelet író német kutatók is pontosan láthatták, különösen az MPT jelenlegi elnöke is, akinek aligha kellett erre felhívni a figyelmét. A miniszter annyit írt, hogy azért a modell lényegi elemi hasonlóak, de hogy ezek pontosan melyek lennének, arra nem tért ki.

Az MTA-tól a kormánypárti többség július 2-án szakította el a kutatóintézeteit.

Palkovics László szerint túl nagyok a különbségek a két ország között ahhoz, hogy pontosan ugyanolyan működési modellt alkalmazzanak, például hazánkban nincs olyan társasági működési forma, ami lehetővé tenné a német modellt.

Ez az állítás két okból is különös, hiszen akár létre is lehetett volna hozni ilyen társasági formát, valamint épp a közelmúltban a Corvinus Egyetem működtetésére létrehozott az Orbán-kormány már egy új alapítványi modellt.

Palkovics László magyarázatában megnevez egy újabb német intézményt is, szerinte az MTA-ról szóló törvénymódosításban a Fraunhofer Intézethálózatnak megfelelő alkalmazott kutatási intézményhálózat létrehozása volt a cél.