Palkovics: gyors lesz a gazdasági visszapattanás, "nem akkora a probléma", a kormány víruskommunkációja megfelelő

2020. április 28., 11:08

Szerző:

Eljött az idő, hogy az emberek normális, megszokott életét és a gazdaság válság előtti működését – amennyire lehet – helyreállítsuk – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. 

A lap mindenekelőtt emlékeztetett, hogy a járvány elleni intézkedések kiválóan működnek, az országos, tömeges fertőzést eddig sikerült elkerülni Magyarországon. Majd megkérdezte Palkovicsot:

minek tulajdonítja a sikert?

A miniszter emlékeztetett: a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntési mechanizmus komoly tudományos alapokra, matematikai és epidemiológiai modellszámításokra támaszkodik. Ezek alapján dolgozták ki és ültették át a gyakorlatba az úgynevezett csúszó mód szabályozást. Ennek lényege egyszerűen fogalmazva a húzd meg, ereszd meg – ez azt jelenti, hogy három kritérium optimális viszonyát kell tudni meghatározni és folyamatosan szabályozni: az egyik a vírus terjedésének egészségügyi következményei, különösen a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, a másik a gazdaság állapota, a harmadik a társadalmi, közösségi élet minősége.

A jövő héttől az ereszd meg korszaka jön: fokozatosan, szigorú menetrend szerint enyhítenek a korlátozásokon, újraindítják az ország életét és a gazdaságot. Azt azonban nem árulta el, hogy ez konkrétan mit jelent. 

Ahogy azt sem, hogy meddig tart az átmeneti állapot. „Az új koronavírus elég sajátos és komplikált" – fogalmazott.

Palkovics a magyar gazdaság állapotát firtató kérdésre elárulta: bizonyos területeken drasztikus a csökkenés, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság helyzete kevésbé rossz. A járműipari termelés ezekben a napokban fokozatosan újraindul. Számos ágazatban és helyen pedig nem is állt le a munka.

Fotó: Bazánth Ivola

„Talán bátor jóslat, de szerintem gyorsabban fog helyreállni az ipari termelés, mint sokan gondolják. Nem akkora a probléma a hazai gazdaságban, mint sokan állítják,

szerintem gyors lesz a visszapattanás"

– közölte. 

A miniszter a munkahelyek megőrzése érdekében tett kormányzati erőfesztíésekről szólva tudatta, hogy hogy ezt öt jelentős eszköz szolgálja. Az első a munkaidőkeret meghosszabbítása két évig, a második a rövidített munkaidőben foglalkoztatottak munkahelyvédelmi bértámogatása. A harmadik az, hogy rendkívül vonzó munkahelymegtartó hitelkonstrukciók indulnak a napokban, a negyedik a kutatási, fejlesztési és innovációs szektorban dolgozó mérnökök negyvenszázalékos bértámogatása három hónap időtartamra, az ötödik pegi, hogy július elsejétől megint két százalékponttal csökkentik a szociális hozzájárulási adót, ez idén 160 milliárd forintot hagy a gazdaságban.

Hogy ez még mindig nem kevés-e, Palkovics tudatta:

Ez az akcióterv és a hozzá rendelt mintegy tízezermilliárd forint nagyságú forrás elegendő lehet a magyar gazdaság megvédéséhez és újraindításához. Ha majd úgy látják, hogy más eszközökre is szükség van,

ismét módosítani fogják a feltételeket a gazdasági szereplőkkel konzultálva.

A miniszter még nem tudja, befejeződik-e a tanév júniusban, a kormányzati kommunkikációról azonban kiforrott nézetei vannak:

„Az emberek túlnyomó többsége megértette és elfogadta a kormány korlátozó intézkedéseit, fegyelmezettek és együttműködők voltak. Ennek alapján úgy tűnik, a kommunikációnk megfelelő volt, és a kormány tevékenységével a társadalom többsége elégedett. Magyarország Európa negyedik legbiztonságosabb országának számít. (...) Most, hogy átlépünk a védekezés második szakaszába, a kommunikációban is új fajta stratégiára lesz szükség. Ami fontos, el kell fogadtatnunk a társadalommal a vírussal való együttélés új, ám adott esetben folyamatosan változó szabályait, azaz azt, hogy időnként engedünk, időnként visszahúzunk" – fogalmazott Palkovics László. 

19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.