Palkovics László „kemény eszközöket" használt az MTA ellen, ezeket már Lovász László szerint is lehet zsarolásnak nevezni

2019. március 29., 06:42

Szerző:

„Lehet úgy is nevezni” – mondta az ATV Egyenes beszédben Lovász László arra a kérdésre, hogy lehet-e zsarolásnak nevezni, amilyen eszközökkel a tárgyalás során Palkovics László miniszter élt. Az MTA elnöke hozzátette: ma is aláírná a megállapodást, mert szerinte abban csak annyi van, hogy tudomásul veszik, mi a kormány szándéka és folytatnak egy tárgyalássorozatot arról, hogy az akadémiai kutatóhálózat irányításához milyen szervezeteket kell létrehozni és milyen hosszú távú stratégiai elveknek kell érvényesülnie.

Az elmúlt időszak tárgyalásairól szólva Lovász azt is elismerte, hogy Palkovics László „kemény eszközökkel dolgozott”, példaként említette, hogy hónapokig visszatartotta az intézmények finanszírozását.

Krug Emília azon kérdésére, hogy bízik-e Palkovics László ígéreteiben, Lovász azt mondta: szerinte az igazi súlya a dolgoknak most a minisztériumon van, ugyanis valahogy vissza kell szerezzék szinte az egész magyar kutatói szegmens bizalmát. Úgy véli, ezt csak akkor fogja tudni véghez vinni a tárcavezető, ha a tárgyalások során „nem indokok nélkül próbál valamilyen elképzelést átvinni, hanem részletekről tartalmi tárgyalást folytat”.

Lovász László elismerte, sok eszköz lehet a minisztérium és a kormány kezében az Akadémiát illetően, mégis azt gondolja, hogy a tárca céljai nem antagonisztikusak. Mint mondta, nem értenek egyet azzal, hogy kivegyék a hálózatot az Akadémia alól, de a többi cél indokolható. Hozzátette: garanciákat is be kell építeni a rendszerbe, ezekről kell szerinte a következő hetekben részletesen tárgyalni.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.