Palkovics László is szerzett egy olcsó önkormányzati lakást a Várban

2019. március 12., 08:09

Szerző:

A budai Várnegyedben található Táncsics Mihály utcában, egy patinás műemléképületben bérel meglehetősen olcsón önkormányzati lakást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter – derítette ki a 24.hu.

Bár a miniszternek a legutóbbi vagyonnyilatkozata alapján van egy csaknem 400 négyzetméteres családi háza Kecskeméten, a jelek szerint a Mátyás-templom mellett lévő ingatlanban lakik életvitelszerűen. A portál érdeklődésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóosztálya közölte, hogy Palkovics lakáscserével jutott hozzá az önkormányzati lakás bérleti jogához 2013-ban, vagyis még az előtt, hogy felsőoktatási államtitkárrá nevezték ki. (Palkovicsot 2013-ban a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjává és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépjárművek és Járműgyártás tanszékének vezetőjévé választották, az Orbán-kormányban a 2014. tavaszi választás után vállalt funkciót.)

A 63 négyzetméteres ingatlanért az önkormányzat által megállapított úgynevezett költségelvű bérleti díjat fizeti a miniszter, ám a tárca a pontos összeget nem közölte. Ugyanakkor a Budavári Önkormányzat lakásrendelete alapján kiszámítható, hogy négyzetméterenként 510 forintot fizethet Palkovics, így a lakás bérleti díja így alig több mint 32 ezer forintra jön ki havonta. (Később kiderült, hogy 55 ezer forintot fizet.)

Ez az összeg azért is kirívóan alacsony, mert az egyik legnagyobb ingatlanportál adati szerint a környéken a hasonló méretű lakásokért piaci alapon akár ennek a tízszeresét is elkérhetik. A szomszéd utcában például egy 67 négyzetméteres lakást 350 ezer forintos bérleti díjjal kínálnak.

Palkovics miniszteri fizetése tavaly havi bruttó 1,1 millió forintról 1 millió 782 ezer forintra nőtt, az idén pedig már 1 millió 980 ezer forint. Vagyonnyilatkozatában emellett feltünteti, hogy havi bruttó 540 ezer forintot kap a Széchenyi István Egyetem kutatóprofesszoraként. Az elmúlt években az MTA rendes tagjaként havi 455 ezer forintot kapott, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetétől pedig havonta 800 ezer forintot vett fel úgy, hogy évek óta nem publikált.

Szintén a Táncsics Mihály utcában, a saját maga által vezetett kerülettől jutott önkormányzati lakáshoz az I. kerület polgármestere, Nagy Gábor Tamás, akinek a szülei is önkormányzati lakást szereztek a Várban. Számos, a Fideszhez közeli fontos ember, köztük Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, valamint a Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnöke is bagóért bérel önkormányzati lakást a Várban.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.