Palkovics László azt állítja, senkit sem fenyegetett, semmibe se fog beleszólni, semmilyen pénzt nem vesz el

Becsszó. Szocializmust viszont emlegetett, amikor szóba került a 32 ezer forintos önkormányzati lakása.

2019. március 21., 10:52

Szerző:

Interjút adott az atv.hu-nak Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, amelyben megpróbálta megmagyarázni az őt hónapok óta kínosan érintő sajtóhíreket. A tárcavezető elárulta, hogy csak idén szeptemberben terjeszti be az akadémiai törvény módosítását, ha májusban nem tudnak megállapodni a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA).

Palkovics László szerint a kutatóintézetek május 31-ig megkapják a teljes finanszírozásukat, sőt, már abban is megállapodtak Lovász László MTA-elnökkel, hogy megkapják az áprilisi fizetésüket is. A miniszter szerint Lovász László be fogja tartani a vele kötött megállapodást, de igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy nem veri el a kormány az MTA elnökén a port, amennyiben a kutatók változtatásra késztetik a paktum ügyében. 

- Lovász László az MTA elnöke, akit a köztestület választott meg, világhírű, kiváló matematikus. Nem gondolom, hogy neki félnivalója lenne bármitől

– mondta a miniszter. Saját tárgyalási stílusáról (amellyel kapcsolatban Pálinkás József volt akadémiai elnök zsarolást emlegetett) azt mondta, hogy a német vállalati környezetben szocializálódott. – Ott azért egy elég őszinte, viszont fair tárgyalási stílus a jellemző – mesélte, azt viszont cáfolta, hogy megfenyegette volna Lovászt. Szerinte ilyen környezetben nem szokás egymás fejének semmifajta fegyvert szegezni.

Palkovics László és Lovász László
Fotó: Magyar Tudományos Akadémia/Szigeti Tamás

Palkovics László szerint nem akarnak semmilyen forrást elvonni az Akadémiától, sőt, abba se akarnak beleszólni, hogy ki és mivel foglalkozik kutatásai során.

A miniszter elmondta, május 6-7-én lesz az MTA közgyűlése, az ottani döntések függvényében fog majd eldőlni, hogy milyen formában működtetik a kutatóhálózatot.

A havi 32 ezer forintos önkormányzati lakása kapcsán, arra a felvetésre, hogy sokan érzik felháborítónak ezt az összeget a miniszteri fizetéséhez képest, a miniszter felháborodva reagált: – Az a szocializmus, amiről beszél most! Akkor mondjuk ki, hogy aki jobban keres Magyarországon, és ilyen jogosultsággal rendelkezik, az költözzön ki onnét, mert ez nem normális? Vagy az önkormányzat hozzon egy döntést, és a Várban minden lakónak alakítsa a szociális viszonyaihoz a bérleti díjat? Ön szerint mi lenne a helyes megoldás itt?

Költözzek ki onnét azért, mert az önkormányzat nem akar tőlem többet kérni?

Ha az önkormányzat azt mondja és hoz egy olyan döntést, hogy a bérleti díj holnaptól a négyszerese ennek a lakásnak, akkor a négyszeresét fogom fizetni. Hozzátette, hogy a sajtó valamiért nem foglalkozik a szintén a Várban lakó, hasonló feltételekkel lakó, „2010 előtti nobilitásokkal”.

Palkovics László beszél arról is, hogy Lovász László egyszer azt írta róla, hogy a kapcsolatrendszere GDP-ben mérhető. – Hogyha meg kellett győzni, mondjuk a Continentalnak a mesterséges intelligenciafejlesztő központját, hogy Magyarországra jöjjön, ez nekem két órámba tellett. Ide jöttek, itt működnek. Ha meg kell győzni, mondjuk, a Jaguart, hogy miért jöjjön Magyarországra, azért, mert elbeszélgettünk és látják itt a tudományos teljesítményt – mondta.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.