Felgyorsítanák a paksi építkezést, az Orbán-kormány már keresi a kibúvót a szigorú EU-s előírások alól

2019. november 27., 11:12

Szerző:

A The New York Times is átvette a  brit Reuters hírügynökség hírét, amely szerint az Orbán-kormány EU-s jóváhagyást kér olyan nukleáris biztonsági előírások szigorú feltételeinek az enyhítéséhez, amelyek lassítják a paksi erőmű bővítését. Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára megerősítette a Reutersnek a konzultációról szóló értesülést.

A paksi atomerőmű
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A Reuters úgy tudja, az Orbán-kormány az Európai Bizottsággal az engedélyezési szabályok módosításán dolgozik, ami gyorsabbá teheti a folyamatot. Bizonyos munkákat – így például magának a reaktorhoz szükséges árok kiásását – meg lehetne kezdeni, mielőtt az egész projekt megkapja a zöld jelzést. A Reuters által idézett szakértők azonban megjegyzik, az árok több száz méter átmérőjű, akár száz méter mélységű lehet, és egy méter vastag betonfal venné körül. Elkészítése akár egy évet is igénybe vehetne, és több száz millió euróba kerülhetne. Ha azonban később a teljes projekt végleges engedélyezési dokumentumai változást írnának elő az eredeti tervekhez képest, akkor az utólagos beavatkozás még több költséggel járna. 

 

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.