Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Komáromban a felére csökkentette az óvónők fizetését az önkormányzat, de a dajkák még rosszabbul jártak

2020. május 19. 14:22 - szerző: Népszava/168 Óra

Április 16-tól részmunkaidős, napi négy órás foglalkoztatásban alapbérüknek csak a felét kapják meg a komáromi óvodákban dolgozó óvodapedagógusok – hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Komárom-Esztergom Megyei Szervezete. Az érdekképviselet szerint

az önkormányzat mellőzte az egyeztetést, az óvodai dolgozók közalkalmazotti kinevezését mégis „közös megegyezéssel” módosították részmunkaidősre.

A PSZ megyei szervezetének elnöke, Szatmári Márta a Népszavának erről azt mondta: a kinevezéseket a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva módosították, ám ez a tény a dokumentumban nem szerepel. Egy óvónő kivételével mindenki aláírta, mert nem akarták elveszíteni munkahelyüket. Szatmári Márta szerint megalázó helyzetbe kerültek az óvodai dolgozók, miközben többen a járvány idején is gyermekfelügyeletet vállaltak, a védekezésben is segítenek; maszkokat varrnak, takarítják, fertőtlenítik az intézményeket.

– Az én alapbérem most bruttó 150 ezer forintra csökkent, ami nagy érvágást jelent – nyilatkozta a lapnak az egyik érintett óvónő. Mint mondta, férje az elmúlt hetekben veszítette el a munkáját, egy kisgyermeket nevelnek, a jövőt tekintve nem túl bizakodók.

A dajkák még rosszabbul jártak: egyikük most havi bruttó 69 ezer forintra számíthat.

Komárom kormánypárti polgármestereMolnár Attila lapunknak úgy nyilatkozott: a megszorításokra azért van szükség, hogy a dolgozók munkahelyét biztosítani tudják akkor is, ha néhány hónap múlva mégis rosszabbra fordulna a helyzet. A gazdasági visszaesés miatti megszorítások nemcsak az óvónőket, hanem szinte valamennyi közalkalmazottat, így az önkormányzati képviselőket és őt magát is érintik. Azt ígérte: a kieső béreket még idén, visszamenőlegesen megkaphatja mindenki.