Óvoda: nem is indítja az MSZP a jelöltet, akit Juhász Péter riválisának nézett, de vannak más furcsaságok is

2018. január 12. 07:36 - szerző: 168 Óra

Minden korábbinál keményebb videoüzenetben ment neki az eddigi reménybeli szövetségeseknek az Együtt elnöke, ám érvelésében nemcsak tévedések voltak, a pánik szaga is kiérződött.

Nem akármilyen videóüzenetben gyalázta az MSZP-t és annak elnökét Juhász Péter, csupán két nappal azután, hogy bizakodó filmecskét tett közzé kettőjük négyszemközti találkozójáról is. Az Együtt elnöke azt írta a Facebookon, hogy megvolt ma az MSZP-DK-Együtt egyeztetés a koordinációról, de a Párbeszéd nélkül. „Nagyon sajnálom, hogy Karácsony Gergely a legfontosabb tárgyalást kihagyta, így nehéz elképzelni azt, amit magáról állít, hogy ő az ellenzéki együttműködés közös miniszterelnök-jelöltje" – fogalmazott.

Fotó: Bazánth Ivola

„Ugyanakkor lehet, hogy az volt az oka a távollétének, hogy ő már tudta és nem akarta az arcát adni ahhoz: az MSZP nem hajlandó koordinálni. Nem hajlandó elősegíteni azt a helyzetet, hogy mindenhol a legesélyesebb egyetlen ellenzéki jelölt álljon szemben a Fidesszel kihívóként. Ezt történelmi bűnnek tartom."

Ezután Juhász rátámadt az MSZP elnökére: „ennél már csak Molnár Gyula indoklása elfogadhatatlanabb: a koordináció befolyásolná az MSZP kampánytámogatásra kapott összegét, ezért nem hajlandó sehol engedni. Tehát Szabó Szabolcsra, aki egyszer már megverte Németh Szilárdot azért indít rá jelöltet az MSZP, hogy több pénze legyen. Kovács Alex, akinek egyetlen politikai teljesítménye az volt a belvárosban, hogy ő is kapott kedvezményesen lakást, azért indul velem szemben, aki feltártam ezeket a panamákat, hogy az MSZP-nek több pénze legyen" – írta Juhász, azt állítva, szerinte elfogadhatatlan ez a mentalitás.

Pikáns részlet azonban, hogy Botka Lászlóhoz közelálló forrásink szerint, mikor a szegedi polgármester még az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként tárgyalt az Együtt vezetésével, a Botka által felajánlott és szorgalmazott közös lista ellen Juhász Péter és Szigetvári Viktor is azzal érvelt: szükségük van a kampánytámogatásra.

Az állami kampányfinanszírozási összegek tehát valamennyi ellenzéki pártnál komoly szerepet játszanak, hiszen saját tagjaikon és szimpatizánsaikon kívül mástól el sem fogadhatnak pénzt, a kampányfinanszírozási szabályok tehát megkötik a kezüket. Ráadásul az Együtt-elnök Juhász Péter arról nem írt egyetlen szót sem, s nem is mondott, milyen ajánlatot utasított vissza ő maga, illetve a pártja. Juhász annyit még írt, a DK hajlandó saját körzeteiben visszalépni az Együtt jelöltjei javára, így a héten erről még tovább tárgyalnak. „Mert meggyőződésünk, hogy az ellenzéki pártoknak felül kell emelkednie a saját önző érdekein, és alázatot kell mutatniuk a közös siker érdekében. Csak együttműködésben törhető meg Orbán rendszere, ennek ellehetetlenítője ma az MSZP" – írta Juhász, ám érvelése – korántsem az MSZP védelmében – igencsak sántít.

Érdemes például felidézni Juhász alig két nappal korábbi videoüzenetét, amelyben még egészen más hangot ütött meg:

 

Igaz, a szocialisták éppen Juhász eme üzengetése nyomán fel voltak készülve arra, hogy ma mivel áll majd a nyilvánosság elé, hiszen állítólag a négyszemközti pártelnöki egyeztetést is önkényesen, az erről való egyezség nélkül hozta nyilvánosságra. Ahogyan az Együtt elnöke hetek óta, a Karácsony Gergellyel történt szakítás idejétől folyamatosan az MSZP-Párbeszéd ellen kampányol, elutasítva minden idevágó ajánlatot. Információink szerint ugyanis Karácsony azt is felajánlotta Juhásznak, hogy a közös listán szerepeljen csakis az Együtt neve az MSZP mellett, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje ezzel is elkötelezettségét akarta mutatni a teljes összefogás mellett, s úgy tudjuk, hogy Molnár Gyula MSZP-elnök a mai, utolsó tárgyaláson is azt mondta el, ami Karácsony Gergely ajánlata volt és jelenleg is az:

– közös miniszterelnök-jelölt, listavezető

– közös egyéni országgyűlési képviselőjelöltek országszerte

– közös lista, amelyre minden töredékszavazat számolódhat, s így további mandátumok elnyerésére lehetőség nyílhat.

Juhász Péter erre következetesen nemet mondott, s azt állította: pártja szombati ülésén az egyéni indulás mellett fognak dönteni, aminek ugyanakkor információink szerint még az Együtt működésére nézve is komoly következményei lehetnek.

Nem Együtt

Ráadásul Juhász több ponton téved:  

1. Az MSZP nem indít rá senkit Juhász Péterre, a Budapest 01-es körzet a szocialisták „tárgyalási csomagjában" van, így fel volt kínálva az Együtt-elnöknek is az indulás lehetősége (forrásaink abban eltérnek, hogy az ajánlat jelenleg is áll-e még, vagy a mai nappal már nem), ám a Juhásszal való együttműködés hiánya esetén a Magyar Liberális Párt vagy a Párbeszéd jelöltje mérkőzhet meg a belvárosban.

Hiába gyalázza tehát a nyilvánosság számára teljesen ismeretlen Kovács Alexet az Együtt-elnök, valójában a szocialistáknak nem áll szándékában saját jelöltet állítani a belső mérések szerint teljesen bukó körzetben, Kovácsot pedig azért mérették meg egy kerületi közvélemény-kutatáson, hogy felmérjék saját lehetőségeiket.

Ezek után állítólag egyértelművé is tette a szocialista párt, hogy miközben egy MSZP-jelölt a belvárosban simán verné például a Momentum Mozgalom elnökét, Fekete-Győr Andrást, semmiképpen nem indítanának rá az V. kerületi ingatlanügyek feltárásában egykor jeleskedő Juhász Péterre. Ugyanakkor nem kellene elfelejteni, hogy a belső mérések szerint még egy fantomizált Fidesz-jelölttel szemben is kevés esély, a kormányoldal által itt indított Hollik István kampánya pedig jelenleg gőzerővel zajlik.

2. Juhász Péter volt az, aki olyan ajánlatot tett néhány hete, amelyben az MSZP egyik győztes egyéni képviselőjét eltávolította volna, méghozzá az igen fontos zuglói körzetben. Miután az Együtt ajánlatát senki sem tudta komolyan venni, Juhászék pedig visszautasították a Karácsony Gergely és az MSZP által felajánlott együttműködési lehetőséget, most azon vannak megsértődve, hogy Csepelen a nem szövetségeseik indítanak jelöltet a 2014-ben teljes ellenzéki összefogással megválasztott Szabó Szabolcs mellett, Németh Szilárd ellen.

Nemcsak Karácsony Gergely közismert zuglói polgármester miatt kiemelt jelentőségű a zuglói választókörzet, amelyben a szocialista Tóth Csaba a képviselő, miután 2014-ben elnyerte azt. Ennek ellenére Juhász és az Együtt olyan ajánlatot tett december közepén, mely szerint ebben a választókerületben minden egyes ellenzéki párt indított volna jelöltet, ezzel biztosan elveszítve a választókerületet. 

Ezután jött a közismertté vált összecsapás szintén Juhász Facebook-oldala, valamint az MSZP között, hiszen kiderült: a szocialisták az Együtt különindulása esetén nem támogatnák Szabó Szabolcsot, aki az összefogás révén lett az Együtt – függetlenként politizáló – parlamenti képviselője, hanem inkább Bangóné Borbély Ildikót indítanák el a választókerületben. Miután Juhász Péter akkor is a Facebookon ment neki a szocialistáknak, Molnár Gyula a 168 Órának azt nyilatkozta: az Együtt utasította el az ajánlatuk, ezért kellett az új helyzetben új döntéseket hozniuk. Arról pedig, hogy ki, mennyire sikeres helyi politikus, azt nem pártelnököknek kell eldöntenie, s szerinte ha valaki Bangóné Borbély Ildikóra gondol, korántsem jut eszébe, hogy fideszes jelölt lehetne. Sőt – mint mondta „éppen elég, ha eszünkbe jut, ki, hányszor birkózta le a parlamentben Németh Szilárdot, hogy tudjuk, ki a legnagyobb kihívója a kormánypárti rezsibiztosnak."

„Ha én tudom leváltani Németh Szilárdot, el fogok indulni” – ezt már maga Bangóné Borbély Ildikó mondta csütörtök este az ATV-ben. Bangóné szerint Juhász Péter úgy viselkedik, mint az a rossz gyerek az óvodában, aki mindenkibe belerúg, meghúzza a kislányok haját, lerombolja a kockavárakat. „Igazi vásott rossz gyerek. Majd amikor a közösség összeáll és kiközösíti, akkor még ő van megsértődve, és megy az óvónéniknek hazugságokkal teletömni a fejét. A Juhász Péter most ezt csinálja” – fogalmazott a képviselő. Azt is hozzátette: szeretné, ha Juhász befejezné amit csinál, és a választásokra koncentrálna. „Egy hároméves gyerektől ez sokszor még jópofa is, egy felnőtt embertől már nem” – hangsúlyozta.

3. Éppen, hogy az Együtt lehet akadály, hiszen a teljes együttműködést és a közös listát is ez a párt utasítja el a legerőteljesebben.

Juhász Péter mostani posztja szerint „csak együttműködésben törhető meg Orbán rendszere, ennek ellehetetlenítője ma az MSZP". Csakhogy az Együtt eddig minden alternatív megoldást is visszautasított arra, hogy bármilyen módon együttműködjön más ellenzéki pártokkal. Ezzel felmérések szerint még a saját szavazótáborának is ellent mondhat, ahogyan a Demokratikus Koalíció is, hiszen a választópolgárok – ellenzéki pártválasztók és bizonytalanok – nagy többsége szeretné leváltani az Orbán-kormányt, s ez a többség erre a legjobb megoldásnak a közös listát tekinti. Kérdés persze, hogy ha összeállna egy ilyen közös lista, arra szavaznának-e is, ám a felmérések egyelőre ezt mutatják.

Ráadásul Juhász legnagyobb stratégiai bakija az, hogy nyilván úgy is gondolta, hogy miután visszautasítottak minden együttműködést az MSZP-vel, sőt, heves kritikával illették az időközben a szocialisták kormányfőjelöltjévé is avanzsált Karácsony Gergelyt az összefogásért, az MSZP-Párbeszéd-DK tömb majd mégis visszalép a javukra a számukra fontos helyeken. Erre egyébként információink szerint korábban meg is lett volna a hajlandóság, sőt, úgy tudjuk, Karácsony tárgyalt is az Együtt számára esélyesebb körzetekben való koordinációról. Ám Juhász Péter és párttársai ezeken a tárgyalásokon sem mutatkoztak késznek a kompromisszumra.

4. Nem lehet többfelé koordinálni. Főleg nem egy 0,5-1 százalékos párt parancsszavára.

Mindeközben az is teljesen egyértelmű, hogy ha a „nagyobb", pontosabban 7-8-9-13 százalékos demokratikus pártok koordinálnak egymással, akkor már matematikailag esélytelen, hogy a kispártoknak, mint az Együtt annyi körzet jusson, amennyire szükség van. Ahhoz ugyanis, hogy a Fidesz-KDNP győzelmét – reálisan a négyötödét, vagy a kétharmadát – meg lehessen akadályozni, nemcsak az országos listaállításhoz elegendő 27 választókörzetben kell jelölteket indítani, hanem valóban mind a 106 egyéni választókerületben egy, s a legesélyesebb ellenzéki indulóra lenne szükség.

Márpedig ehhez korántsem elegendő az MSZP és a DK között decemberben megköttetett, a körzeteket kétfelé osztó paktum, itt bizony az LMP jelöltjeivel való koordinációra is szükség van. Háromnál több irányban pedig sehogy sem lehet a listaállítást, valamint – valóban – a kampánytámogatásokat érintő érdeksérelem nélkül koordinálni.

5. A töredékszavazatok és a győzteskompenzáció intézménye miatt a közös lista – már amelyikre szavaznak – valóban nagyobb esélyt jelent

Juhász eddig egyetlen elvi, értékrendbeli érvet nem hozott fel a közös lista ellen, így nem tudni, igaz-e az a rosszhiszemű pletyka, mely szerint az Együtt valóban kizárólag a kampánytámogatás miatt ragaszkodik ahhoz, hogy külön, teljesen önállóan induljon el a választáson. Az mindenesetre tény, hogy miközben a koordináció jó lehetőség arra, hogy élesben méressék meg magukat a listát állító pártok, az ellenzéki, a széttagolt pártok és így listák között nagyon sok voks elveszik.

Ismert ugyanis, hogy töredékszavazatnak az a voks számít, amelyet az egyéni választókerületben olyan jelöltre adtak le, aki végül nem szerzett mandátumot egyéni választókerületben. Csakhogy a Fidesz olyan választójogi rendszert hozott létre, amelyben nemcsak töredékszavazat, hanem az úgynevezett győzteskompenzáció is létezik, amellyel a mandátumot szerző jelölt szavazataiból a „felesleg" – tehát amennyi vokssal megelőzte a második helyezettet – az országos listán járul hozzá, hogy a képviselő pártja minél több mandátumot szerezhessen. Ha a képviselő nagy fölénnyel szerez mandátumot az egyéni választókerületben, sok töredékszavazata keletkezik, ha viszont szoros az eredmény a választókerületben, akkor kevés töredékszavazatot tud „odaadni" pártjának.

Mindez márpedig a jelenleg 106-ból 100 egyéni mandátumra számító Fidesz-KDNP számára hatalmas előnyt jelenthet a listájukon, ahogyan azok a határon túlról érkező levélvoksok is, amelyekből akár több százezer pluszszavazat is juthat majd a kormányoldalnak. Mindez pedig akár parlamenti kétharmadot jelenthet, miközben a listás szavazatok szétesése miatt az ellenzék nem tud majd listán többeket parlamentbe juttatni.