Öt éve Matolcsy György ellen sem vizsgálódtak, amikor titkos információkat ejtett el bankárok előtt az államcsőd helyzetéről

2019. május 7., 13:11

Szerző:

Mint arról beszámoltunk, sem a rendőrség, sem a Magyar Nemzeti Bank egyelőre nem vizsgálja, hogy az MNB bankfelügyeleti munkatársa bizalmas banki információként kiszivárogtatta idén tavasszal egy ismerősének, hogy az NHB Bank csődje várható, ezért azonnal vegye ki a pénzét.

Ez a hatósági magatartás hasonlóságot mutat azzal, ami 2014-ben történt magával a jegybankelnökkel, Matolcsy Györggyel.

A jegybankelnök titkára, Wiedermann Helga 2014-ben megjelent Sakk és póker című könyvében azt írta, hogy Matolcsy György 2011. november 17-én együtt ebédelt a Goldman Sachs bankárjaival. Ennek a napnak a délutánján a kormány és az MNB összehangoltan bejelentette, hogy tárgyalásokba kezd a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval egy pénzsegély igénylése céljából. A könyv szerint

Matolcsy György ebéd közben megemlítette, hogy Magyarország nemzetközi kölcsönt kíván igényelni,

illetve az is szerepelt a könyvben, hogy a bankárok kicsivel később elmentek az asztaltól, hogy lebonyolítsanak pár telefonhívást. Ebben az időszakban a magyar gazdaság és a forint is csehül állt, a nemzetközi kölcsön pedig megnyugtatta volna a piacokat, kedvező kihatással a forintra - ami be is következett (lásd lent). Az információ kikotyogásával tehát a bankárok előnyre tehettek szert, ugyanis bevásárolhattak a még gyenge forintból, mely az IMF-tárgyalások megkezdésének délutáni bejelentésével komoly erősödésbe kezdett.

Érdemes azonban megnézni az Index által készített grafikont a forint mozgásáról. Mint látszik, még az IMF bejelentés előtt megindult a forint erősödése, nem sokkal a Matolcsy és a Goldman Sachs ebédje után.

A forint mozgása az IMF-hitel bejelentésének napján.

Az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2013-ig külön intézményként, illetve hatóságként működött, Matolcsy György első jegybankelnöksége idején azonban az MNB-be olvasztották. Ezért az a furcsa helyzet állt elő, hogy a könyv megjelenését követően

az MNB-nek saját hatáskörben kellett volna vizsgálnia az elnökének, Matolcsy Györgynek a könyvben leírt tetteit,

mint bennfentes információval való kereskedést, de erre nem került sor.

Későbbi Matolcsy közeli munkatársa, Pleschinger Gyula, a Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának külsős tagja azt mondta az Origónak, hogy ő szintén jelen volta az ebéden. Elmondása szerint ugyan felmerült az IMF-hitel igénylése a beszélgetésben, de az csak a gazdasági válságkezelés egyik lehetséges opciójaként, a könyvet pedig fikcióként jellemezte.

Megmosolyogtató lehet, hogy Wiedermann Helga a könyvében úgy értelmezte a bankárok telefonálását, hogy biztosan azért vonulnak félre, mert a pénzügyi spekulációk és támadásaik az országgal szemben kudarcot vallottak, ezt akarhatták megbeszélni.