Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Öt és fél év börtönbüntetésre ítélték a zuglói gázolót, akik bekokainozva elütött és cserbenhagyott egy idős embert

2019. január 16. 17:05 - szerző: 168 Óra/MTI

Öt és fél év börtönbüntetésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán, első fokon azt a nőt, aki még 2016 novemberében kokain hatása alatt halálra gázolt egy 85 éves férfit a XIV. kerületben, majd segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről. 

Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleményében felidézte, a vádirat szerint a 27 éves nő 2016. november 7-én kora délután a XIV. kerületben, a Füredi úton kokain hatása alatt vezette a gépkocsiját, amikor – féktávolságon kívül – a járdáról az úttestre lépett az áldozat. 

– A vád szerint objektív körülmény nem gátolta, hogy a nő észrevegye az úttestre lépő gyalogost, a kokain hatása miatt nem észlelte

– szögezte le a főügyész. Hozzátette, ha a nő észrevette volna az idős férfit és késedelem nélkül fékezni kezdett volna, akkor megállíthatta volna az autót a gyalogos előtt, a vezető azonban a sértettet fékezés nélkül ütötte el. 

Mint írta, a baleset után a vádlott segítségnyújtás, illetve a mentők és rendőrök értesítése nélkül elhagyta a helyszínt, az elgázolt férfi pedig a helyszínen meghalt. 

A főügyész tájékoztatása szerint a nőt egy másik ügyben is megvádolták, 2016 áprilisában szintén kokaintól befolyásolva vezetett autót.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A Budapesti VI. és VII. kerületi ügyészség a nőt halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetéssel és segítségnyújtás elmulasztásával, a 2016. áprilisi eset miatt pedig bódult állapotban elkövetett járművezetéssel vádolta. 

– A Pesti Központi Kerületi Bíróság a szerdai tárgyaláson a váddal egyezően bűnösnek mondta ki a vádlottat, 5 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte és véglegesen eltiltotta a járművezetéstől. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosításért fellebbezett – közölte a fővárosi főügyész.

Magyar Nemzet beszámolója szerint a büntetőper első tárgyalásán a nő vallomásában tagadta, hogy észrevette volna az ütközést. Csak tompa puffanást észlelt, mintha egy kisebb testű madarat ütött volna el.

A baleset után a nő egy kozmetikai szalonhoz hajtott, ahol ezután két órát töltött. Állítása szerint itt szívott fel két csík kokaint, az egyik kozmetikus még bankkártyát is adott neki, hogy felporciózza vele a port.

Vallomásában azt is állította, hogy csak a szalonnál látta az autón, hogy letört az egyik tükre, pedig a járművön számos feltűnő sérülés volt. Felgyűrődött a karosszéria, és a vezető oldali ajtó csak nehezen volt nyitható.

A baleset előtt két hónappal is rajtakapták azon, hogy kokain hatása alatt autóba ült, jogosítványát mégsem vették el.