Püspök, akadémikus, közgazdász – Összefogna a vezető magyar értelmiség, beleszólnának a magyar politikába

2019. június 7., 13:43

Szerző:

Pálinkás József akadémikus, Beer Miklós püspök, Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, Bod Péter Ákos és Csaba László közgazdász is megjelent a Felelős Értelmiség névre hallgató csoport vitafórumán csütörtökön, mint politikai árvaként jellemezhető réteg. Az Index beszámolója szerint Pálinkás arról beszélt, hogy

„fél év alatt szeretnének felépíteni valamit, aminek lehet hatása a magyar belpolitikára”.

A csoport még februárban bontott zászlót, akkor azt határozták meg, hogy a lebutított, gyűlölettel átitatott közéleti vitákat vissza kell vezeti az értelem szintjére. A liberális, konzervatív, illetve jobb- és baloldal identitású szereplők közötti párbeszéd a csoporton belül kijelölte azt is, hogy egyszerre nemzeti és nyugatias orientációt akar, ezt az igényt pedig valamilyen formában megjelenítenék a politikai közbeszédben.

„Ma szinte nincs normális magyar közélet. A középszer és a még lejjebb egyre hangosabb, és tort ül a megtévesztett milliók felett. A végletesen lebutított közbeszéd minden honfitársunk számára megalázó. (...) A magyar társadalom, benne az értelmiség nagy része apatikusan hallgat, talán még a gondolkodástól is tart. Valamikor meg fogják kérdezni, hogy hol voltunk és miért nem szóltunk.”

– mondta Pálinkás József, érzékeltetve az egybegyűltekkel, hogy tettekre van szükség az értelmiségtől. Gyurgyák János történész szerint, amennyiben tovább fejlődik a mostani csoport, arra nagyon kell ügyelniük, hogy ne "szekértábor-logika" mentén működjön, azaz identitástól függetlenül bárki azonosulhasson törekvéseikkel.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.