Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Püspök, akadémikus, közgazdász – Összefogna a vezető magyar értelmiség, beleszólnának a magyar politikába

2019. június 7. 13:43 - szerző: Unyatyinszki György

Pálinkás József akadémikus, Beer Miklós püspök, Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, Bod Péter Ákos és Csaba László közgazdász is megjelent a Felelős Értelmiség névre hallgató csoport vitafórumán csütörtökön, mint politikai árvaként jellemezhető réteg. Az Index beszámolója szerint Pálinkás arról beszélt, hogy

„fél év alatt szeretnének felépíteni valamit, aminek lehet hatása a magyar belpolitikára”.

A csoport még februárban bontott zászlót, akkor azt határozták meg, hogy a lebutított, gyűlölettel átitatott közéleti vitákat vissza kell vezeti az értelem szintjére. A liberális, konzervatív, illetve jobb- és baloldal identitású szereplők közötti párbeszéd a csoporton belül kijelölte azt is, hogy egyszerre nemzeti és nyugatias orientációt akar, ezt az igényt pedig valamilyen formában megjelenítenék a politikai közbeszédben.

„Ma szinte nincs normális magyar közélet. A középszer és a még lejjebb egyre hangosabb, és tort ül a megtévesztett milliók felett. A végletesen lebutított közbeszéd minden honfitársunk számára megalázó. (...) A magyar társadalom, benne az értelmiség nagy része apatikusan hallgat, talán még a gondolkodástól is tart. Valamikor meg fogják kérdezni, hogy hol voltunk és miért nem szóltunk.”

– mondta Pálinkás József, érzékeltetve az egybegyűltekkel, hogy tettekre van szükség az értelmiségtől. Gyurgyák János történész szerint, amennyiben tovább fejlődik a mostani csoport, arra nagyon kell ügyelniük, hogy ne "szekértábor-logika" mentén működjön, azaz identitástól függetlenül bárki azonosulhasson törekvéseikkel.