Össze-vissza beszél az Orbán-kormány Gruevszki-ügyben, Gulyás Gergely Trócsányi Lászlót is cáfolja

2018. november 28., 15:06

Szerző:

Gulyás Gergelynek nem tesz jelentést senki, hogy hol tartózkodik a volt macedón kormányfő, de azok után, hogy Magyarországtól megkapta a menedéket, az Európai Unióban szabadon mozoghat.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt kérte a kérdező újságírótól, hogy tehermentesítsék őt a sajtóértesülések megerősítésétől vagy cáfolatától. Közölte: a magyar államnak nem volt köze ahhoz, hogy Nikola Gruevszki távozott Macedóniából. Azt is kérte, a macedón politikus ügyében a külügynél vagy a menekültügyi hatóságnál érdeklődjön a sajtó. A kiadatásól pedig a magyar bíróságnak kell dönteni.

– Én nem foglalkozom spekulációkkal – jelentette ki Gulyás, amikor több újságíró arról kérdezte, a német közszolgálati Deutsche Welle (DW) legújabb információi szerint az Orbán-kormány már Szkopjéből, azaz Macedóniából is segítette kijutni Nikola Gruevszkit. A miniszter azt is állította: „Amiről a nemzetközi sajtó spekulál az ügyben, 90 százalékban nem igaz."

A DW volt az, amely megnevezte azokat a magyar diplomatákat, akik segítették Gruevszkit Albániából Magyarországra jönni, ahol menedékjogot kérhetett. A német hírportál szerint azonban magyar diplomaták segíthették Gruevszki szökését Macedóniából Albániába, ugyanúgy, ahogy később ők kísérték át Albánián és Montenegrón is.

Gulyás cáfolni igyekezett mindezt, ahogyan azt is, hogy már eldőlt volna, hogy Macedónia kiadatási kérelmét el fogják utasítani a korrupt volt kormányfő ügyében. Amikor azonban Trócsányi László igazságügyi miniszter szavaival szembesítették, aki szerint egy nem biztonságos országnak, amelyben üldöztetésnek volt kitéve az érintett, várhatóan nem adják ki Gruevszkit, Gulyás visszakozni kezdett, szerinte ugyanakkor minden magyarországi eljárás jogszerű volt.

Gulyás Gergely a Kormányinfón a többi között arról beszélt:

  • A kormány határozott álláspontja, hogy aki akar, dolgozhasson többet több pénzért, erről szólt Kósa Lajos javaslata. Azonban a kabinet nem fogja úgy módosítani a túlóraszabályokat, hogy abba a munkavállalói oldal nem megy bele.
  • Gulyás Gergely szerint csak azok szerepelnek a történelmi foglalkoztatottsági adatokban, akik Magyarországon vállalnak munkát, nem igaz tehát, hogy az adatokat a külföldre távozott munkavállalók kozmetikázzák. Tavalyhoz képest úgy növekedett több mint 50 ezerrel a dolgozók száma, hogy csökkent a közfoglalkoztatottak száma. Gulyás megítélése szerint van még 360 ezres munkaerő-tartaléka az országnak.
  • Vasárnap mutatják be Gyopáros Alpár kormánybiztos közreműködésével a kormány új vidékprogramját.
  • Gulyás Gergely hivatalosan is bejelentette Kovács Zoltán távozását a kormányszóvivői posztról.
  • A Honvédkórház koraszülöttosztályának bezárásáról szóló híreket Gulyás azzal kommentálta, hogy a kormány azt kéri az egészségügyi államtitkárságtól, hogy biztosítsák minden településen a magas szintű egészségügyi ellátást. A miniszter szerint mindig világossá kell tenni, kit hol lehet ellátni. A kormány azzal számol, hogy az államtitkárság megfelel ennek az elvárásnak. Részleteket ugyanakkor nem mondott Gulyás.
  • A miniszter az ATV többszöri határozott kérdésére sem volt hajlandó arra válaszolni, hogy aláírja-e a kormány december 1-ig a Közép-európai Egyetem ügyében hónapok óta készen álló megállapodást. Ratifikációra biztosan nincs lehetőség az intézmény által utolsó lehetőségként megjelölt határidőn belül, de Gulyás maszatolt abban is, hogy egyáltalán sor kerül-e majd erre, miközben azt ismételgette, hogy a kormány garanciát vállalt arra, hogy a Közép-európai Egyetem a törvényi lehetőségek között működhet a jövőben is Magyarországon( a kormányzati kommunikációban a CEU nem egyenlő a Közép-európai Egyetemmel).
  • A kormány azt tartja helyesnek, hogy korábban lehessen ledolgozni a december 24-i munkát, de újabb munkaszüneti napot nem vezetnek be, meg kell elégedni a tavaly megszavazott nagypéntekkel, Gulyás Gergely megértést kér az ügyben.
  • Igencsak komikus választ adott többször is Gulyás a nyugdíjasoknak eddig adott, idén karácsonykor elmaradó Erzsébet-utalványosztás ügyében. Szerinte mivel az idősek húsvétkor kaptak, illetve nyugdíjprémiumban is részesültek, most karácsonykor ezt semmi sem indokolja. Az idei évben jó gazdasági adatok voltak, ez tette lehetővé ezeket. (A választás nem sokkal húsvét után volt.) Arra nem válaszolt, hogy jövőre a választás előtt lesz-e valami efféle juttatás.
  • Gulyás Gergely megerősítette, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság az olaszliszkai lincselés egyik elkövetője fogva tartásának körülményei miatt kártérítést ítélet meg. A kancelláriaminiszter aligha érthető módon arról kezdett beszélni, hogy az európai bíróságnak az ilyen ítéletei vezettek a brexithez, mert noha a strasbourgi emberi jogi ítélőfórum nem az Európai Unióhoz, hanem a 49 országot tömörítő Európa Tanács alá tartozik, de az Egyesült Királyságban a brexit melletti egyik legfontosabb érv az volt, hogy ne tartozzanak a nemzetközi bíróságok joghatálya alá. Noha a brexittel Nagy-Britannia aligha vonja ki magát a strasbourgi döntések alól, Gulyás teljesen belezavarodva saját mondandójába úgy folytatta: azért tart itt a nemzetközi szervezetek megítélése, mert ilyen, a társadalmi igazságérzetet sértő döntések sora születik.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.