Csak elvben marad a szabad orvosválasztás

2021. január 18., 18:39

Szerző:

Egyrészről aggodalmat, másrészről kézfeltevős „várunk, míg tisztázódik a helyzet” állapotot okozott a kormány tavaly elfogadott és január elsejével életbe lépett egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénye. A helyzetet a kivételnek szánt szakág egyik képviselőjével, egy szülész-nőgyógyásszal elemezte a Pesti Hírlap.

Az év első napjával életbe lépett jogszabály értelmében büntethető a hálapénz elfogadása, március elsejével pedig az állami és magánpraxis együttes végzését is be kellene szüntetni. Ugyan a kormány az összeférhetetlenségi szabályoknál a szülész-nőgyógyászokkal kivételt tenne, a részletek egyelőre nem tisztázottak. A lapunknak nyilatkozó szakorvos, dr. Márkus László szerint teljes kórházi osztályok válhatnak működésképtelenné, ha nem öntenek tiszta vizet a pohárba.

„A paraszolvencia vagy hálapénz egy régi – véleményem szerint rossz – hagyomány Magyarországon. Nyomasztja a pácienst és az orvost is. Ez azonban kimondva-kimondatlanul hozzátartozott a szakmához. Amikor valaki szépreményű szülész szakorvosként elkezdte a munkáját, jövedelmének a túlnyomó része – több mint fele – a hálapénzből származott. Ez megszokott dologgá vált, és ehhez képest alakult az egészségügy és a hivatalos jövedelem úgy, ahogy. Mégis ennek ellenére lett hiány mára az úgynevezett »parás« szakmáknak nevezett ágakban is, ahol eddig nagyon jól lehetett keresni a hálapénz miatt” – mondta dr. Márkus László szülész-nőgyógyász. Hozzátette, hogy

az új törvény az eddigiekhez képest jelentős bevételkiesést okoz az orvosoknak.

„A korábbihoz képest egy nagyon komoly bérelőmenetelt vázoltak fel, de egyrészt ennek van egy időbeli átfutása, másrészt, az eddigiekhez képest még mindig bevételcsökkenésről beszélhetünk egyes orvosok esetében.”

Márciustól pedig újabb problémák vetődhetnek fel, hiszen ekkor egy orvos már nem dolgozhat egyszerre magánpraxisban és állami intézetben, ez pedig a pácienseket is nagyon mélyen érinti. 

„Az már most biztos, hogy a kismamák szabad orvosválasztáshoz való joga csorbulni fog. Ez az intézetek közötti mozgásukból is világosan látszik. Az eddig megjelent rendelkezések alapján ugyanis az orvosukat – akit adott esetben hosszú évek óta ismernek – a szabályozás gyakorlatilag kizárja abban az esetben, ha eddig magán- vagy másik állami intézetben fogadta őket. Ez pedig olyan probléma, amire nem lehet tudni, mi lesz a megoldás – mondta dr. Márkus László. 

A törvényhozók korábban azt ígérték, hogy a szülészet demográfiai és egyéb okok miatt kivételt képezhet a törvénykezés egyes pontjai alól. Azonban amíg a szakág rendszerét nem szabályozzák egyértelműen, addig sokan csak ide-oda dobálják a felelősséget. 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.