Támogatja az egészségügyi szakdolgozók béremelési követeléseit a rezidensszövetség

2020. november 25. 13:06 - szerző: 168 Óra

Az orvosi béremelésről szóló törvénymódosítás korlátozó rendelkezései ellen tiltakozik a rezidensszövetség. Szerintük az orvosok nem tudnak kellő mértékben a betegellátásra fókuszálni a második hullám alatt, ha az egészségügyi szolgálati törvény korlátozásai januártól hatályba lépnek.

Javaslatcsomaggal fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához a Magyar Rezidens Szövetség – derült ki egy ma kiadott közleményükből. Mint írják, a rezidens orvosoknak fele nem írná alá az új szerződést, ha máshol is jelentős áldozatok nélkül folytathatja szakorvosi képzését. „A kórházi osztályokon a napi munka oroszlánrészét a rezidens orvosok végzik. Az ő munkájuk nélkül nem csak járványhelyzetben, de „békeidőben” is elképzelhetetlen a kórházak működése” – fogalmaz a közlemény.

Az EMMI-hez eljutatott csomag az orvosok átvezényelhetőségével kapcsolatban fogalmaz meg javaslatokat. Azt kérik, hogy az átvezényelhetőség időtartamának számítása ne naptári évre, hanem bármely tizenkét hónapra vonatkozzon. Így akit például. novemberben vagy decemberben rendelnek ki, azt ne lehessen rögtön az új év elején is. A javaslatok között szerepel az is, hogy az egészségügyben dolgozó házaspárokból csak az egyik felet lehessen kirendelni. A lakhelytől távoli, kötelező kirendelés idejére azt kérik, hogy ne csak az alapbér, hanem az ügyeleti díjak és túlóradíjak is emelt összegben járjanak.

A rezidensszövetség a szabadságok kapcsán is pontosítást szorgalmaz. Szerintük megnyugtató lenne, ha a kormány egyértelművé tenné: nem szűnik meg a ledolgozott évek, illetve az életkor és a nevelt gyermekek után járó többletszabadság.

„A rezidensszövetség támogatását fejezte ki továbbá a szakdolgozói képviseletek béremelési kéréseihez” – áll a közleményben.