Támogatja az egészségügyi szakdolgozók béremelési követeléseit a rezidensszövetség

Az orvosi béremelésről szóló törvénymódosítás korlátozó rendelkezései ellen tiltakozik a rezidensszövetség. Szerintük az orvosok nem tudnak kellő mértékben a betegellátásra fókuszálni a második hullám alatt, ha az egészségügyi szolgálati törvény korlátozásai januártól hatályba lépnek.

2020. november 25., 13:06

Szerző:

Javaslatcsomaggal fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához a Magyar Rezidens Szövetség – derült ki egy ma kiadott közleményükből. Mint írják, a rezidens orvosoknak fele nem írná alá az új szerződést, ha máshol is jelentős áldozatok nélkül folytathatja szakorvosi képzését. „A kórházi osztályokon a napi munka oroszlánrészét a rezidens orvosok végzik. Az ő munkájuk nélkül nem csak járványhelyzetben, de „békeidőben” is elképzelhetetlen a kórházak működése” – fogalmaz a közlemény.

Az EMMI-hez eljutatott csomag az orvosok átvezényelhetőségével kapcsolatban fogalmaz meg javaslatokat. Azt kérik, hogy az átvezényelhetőség időtartamának számítása ne naptári évre, hanem bármely tizenkét hónapra vonatkozzon. Így akit például. novemberben vagy decemberben rendelnek ki, azt ne lehessen rögtön az új év elején is. A javaslatok között szerepel az is, hogy az egészségügyben dolgozó házaspárokból csak az egyik felet lehessen kirendelni. A lakhelytől távoli, kötelező kirendelés idejére azt kérik, hogy ne csak az alapbér, hanem az ügyeleti díjak és túlóradíjak is emelt összegben járjanak.

A rezidensszövetség a szabadságok kapcsán is pontosítást szorgalmaz. Szerintük megnyugtató lenne, ha a kormány egyértelművé tenné: nem szűnik meg a ledolgozott évek, illetve az életkor és a nevelt gyermekek után járó többletszabadság.

„A rezidensszövetség támogatását fejezte ki továbbá a szakdolgozói képviseletek béremelési kéréseihez” – áll a közleményben.

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.