Örülnének a magyar nők is, ha munkaszünet lenne a nőnap

2019. március 8., 07:59

Szerző:

Legyen munkaszüneti nap a  nőnap, a túlnyomó többség hallott a kormány „családvédelmi akciótervéről", amiből leginkább a bölcsődei ellátás bővítése tetszett, a Marton-üggyel viszont nem tudnak mit kezdeni – nagyjából ez derül ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozatának megbízásából az IDEA Intézet által készített m online felmérésből.

A nemzetközi nap alkalmából szakszervezeti tagok körében készített úgynevezett problémafelvető, tájékozódó online kutatás kérdőívét 738-an töltötték ki. A kitöltők 72 százaléka volt nő, az összes kitöltő egyharmada Budapesten, egyharmada városban, 19 százaléka megyei jogú városban, 17 százalék pedig községben élő. A válaszolóknak 33-33 százaléka 18-39 év, illetve 40-49 év közötti, további 24 százalékuk 50-59 év közötti, 8 százalékuk 60-69 év közötti, és 2 százalékuk 70 évesnél idősebb. 

A kérdőívet kitöltő szakszervezeti tagok 28 százaléka hallott arról, hogy a nemzetközi nőnapot Berlinben munkaszüneti nappá nyilvánították. Az erre vonatkozó döntés 2018 őszén született meg a berlini szenátusban. 

A kérdőívet kitöltő szakszervezeti tagok 75 százaléka értett egyet azzal, hogy a nemzetközi nőnap munkaszüneti nap legyen Magyarországon, 19 százalékuk nem támogatja. Azzal, hogy a nemzetközi nőnap munkaszüneti nap legyen Magyarországon a kitöltő a férfi szakszervezeti tagok 69, a nők 77 százaléka értett egyet.

Nem meglepő módon a kitöltők 82 százaléka hallott Orbán Viktor 2019. február 10-én megtartott évértékelőjében elhangzott családvédelmi intézkedésekről. A szakszervezeti tag kitöltők leginkább a teljes bölcsődei ellátás megvalósítását jelölték meg mint amivel a leginkább egyetértenek (46 százalék). 45 százalék szerint a legfontosabb intézkedés a CSOK kiterjesztése a használt lakásokra, 36 százalék a fiatal házasok gyermekvállalási támogatásával, 38 százalékuk pedig a nagyszülői gyed bevezetésével ért leginkább egyet.

A „metoo” körüli állandósuló médiaérdeklődés ellenére a kitöltők 62 százaléka nem hallott arról, hogy a „metoo” botrány egyik érintettje, Marton László színházi rendező Veszprémben újra rendez. Részben nem függetlenül ettől, a kitöltők 51 százaléka nem is tud állást foglalni abban a kérdésben, hogy a Vígszínház korábbi főigazgatója „megbűnhődött már” zaklatásos ügyeiért. A szakszervezeti tag kitöltők 40 százaléka nem értett egyet azzal, hogy Marton László „megbűnhődött már” zaklatásos ügyeiért. Ugyanakkor mind a férfiak, mind a nők valamivel több mint 50 százaléka nem tud állást foglalni a kérdésben.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.