Az Országos Onkológiai Intézet szerint az intézmény nem tehet a sorban állásról, a betegek idézik elő a rettenetes állapotokat

2019. július 25., 17:49

Szerző:

Megdöbbentő gyakorlat alakult ki az Országos Onkológiai Intézet egyik osztályán, sok beteg már hajnali fél 5-től várakozik, mert a várótermet, ahol sorszámot szerezhetnek a rendelésekre, csak 7 órakor nyitják ki. A betegek tisztában vannak azzal, hogy ha később érkeznek, a sok várakozó miatt aznap már nem sok esélyük lesz bejutni a kemoterápiás kezelésre. Szerda hajnalban 25-30 ember zsúfolódott össze egy szűk lépcsőházban. A betegek itt maguk osztogatnak egymás között cetlikre írt előzetes sorszámokat. Mire bejutottak az igazi sorszámokért, kiderült, hogy megváltoztatták a betegek behívásának gyakorlatát: sorszámok helyett a betegpultnál való bejelentkezés sorrendjében fogják behívni a betegeket – írtuk a 24.hu nyomán szerda este.

Ezzel kapcsolatban az Index több kérdést is feltett az OOI-nak, amely úgy válaszolt, minden beteget tájékoztatnak, hogy az intézetben a munkaidő és a betegellátás 7 óra 30 perckor kezdődik. A várótermeket 7 órakor nyitják, a munkakezdés előtt órákkal érkező betegek extra várakozási ideje

ezért értelmetlen, nem róható fel az intézetnek.

Mint írták, a sorszámhúzásnál esetlegesen észlelt visszaélésekért, a cserélgetés az intézet nem tehető felelőssé.

A területi ellátási kötelezettségükön kívül országos feladatokat is ellátnak, az ország minden részéről érkeznek hozzájuk betegek, tehát az ellátási területen kívülről spontán érkező daganatos betegek gyógyítása is korlátozás nélkül történik.

Az ominózus  „B” Kemoterápiás Osztály az urológiai, hematológiai, nőgyógyászati és bőrdaganatok kivételével valamennyi egyéb szolid rosszindulatú daganatos beteg gyógyszerterápiás ellátását végzi, így az intézeten belül is a legnagyobb betegforgalmat bonyolítja le. 

Ez az osztály 2018-ban 16 571 kúraszerű kemoterápiás ellátáson kívül 40 759 ambuláns vizsgálatot teljesített. Ez minden évben 1000-1200 új daganatos beteg gyógyszeres kezelését jelenti, amivel az osztály Magyarország legnagyobb kemoterápiás ellátóhelye, naponta átlagosan 70 beteg kap kemoterápiát itt – olvasható a Polgár Csaba főigazgató főorvos által aláírt közleményben.