Lebénulhat a karunk az orosz vakcinától egy virológus szerint

2020. augusztus 28., 11:17

Szerző:

Rusvai Miklós virológus szerint Magyarország jól döntött, amikor az angol oltóanyagot választotta, és nem például a titokzatos orosz gyártmányt - írja a Bors.

Továbbra sem világos, pontosan milyen alkotóelemekből épül fel az orosz Szputynik V koronavírus-vakcina, amely a világ első késznek mondott oltóanyaga. A lap most megszólaltatott egy virológust, Rusvai Miklóst, aki közölte: mivel a szer még a kiscsoportos tesztszámot sem érte el, a tudományos közösségeknek fenntartatásai vannak vele kapcsolatban.

Egy oltóanyag készítésekor, magyarázta a professzor, teszteken vizsgálják a szer ártalmatlanságát és hatékonyságát is. Ezek mindegyikén át kell esni, ugyanis ilyenkor derül ki, hogy a vakcinának vannak-e mellékhatásai – tette hozzá Rusvai Miklós.

A virológus arról is beszélt: az orosz vakcinákkal kapcsolatban vannak előítélelek, mert bár nagy általánosságban működnek, néha erős mellékhatásokat okoznak.

Mondjuk egy ideig nem tudja az ember megmozdítani a karját"

– példálózott Rusvai.

A professzor közölte: a tesztek során derül ki az is, hogy megfelelő immunválasz alakul-e ki a szervezetben a vírus kivédéséhez. "Az orosz esetében a tesztek megkezdése óriási hallgatásba burkolózott, semmilyen eredményről nem adtak ki közleményt. Majd augusztus 11-én bejelentették, hogy hivatalosan is nyilvántartásba vették az oltóanyagot" – mondta Rusvai, aki egyúttal hozzátette azt is, hogy ez még nem vonja kétségbe a szer hatékonyságát.

Rusvai Miklós - függetlenül attól, hogy orosz vakcina is hasonló technológiát használ - jó döntésnek tartja, hogy Magyarország végül az angol vakcinát választotta, és nem például az oroszt.

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.