Orosz kémek lephetik el Magyarországot a Budapestre települő bankon keresztül

2019. március 25. 11:44 - szerző: 168 Óra

Főként orosz hírszerzők és titkosszolgálati, pénzügyi műveletek fedésére használhatja majd Moszkva azt a Nemzetközi Beruházási Bankot (IIB), amelynek Budapesten lesz a székhelye – nyilatkozták kémelhárítási szakemberek az Indexnek.

Budapestre helyezi át székhelyét a Nemzetközi Beruházási B
Fotó: MTI/Pénzügyminisztérium

Az orosz bank Budapesten teljes mentességet kap a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon, így az Európai Unióban is. A szakemberek szerint a kémek általában pont diplomataként, diplomáciai mentességet élvezve érkeznek egy országba. Ők a diplomáciai fedésben lévő hírszerzők, de rajtuk kívül vannak illegálisak is, akiket már sokkal nehezebb kiszűrni.

Ha nem kapnának a bank dolgozói mentességet, akkor sokkal könnyebb dolga lenne a rájuk kíváncsi titkosszolgálatoknak is.

A bank elsősorban fedést biztosíthat a kémeknek. Míg egy külképviselet (például egy nagykövetség) csak diplomáciai fedést tud biztosítani, egy bank pénzügyi műveletek elfedését is. Így akár

  • lebonyolíthat ellenséges üzleti felvásárlást,
  • kivédhetetlen versenyhelyzetet teremthet, 
  • hitelek útján tehet függővé kulcspozícióban lévő személyeket. 

A bank ezen kívül a kémek legendáit, vagyis a műveletek során alkalmazott fedősztorikat is biztosíthatja.

Az IIB-t egyébként a bankpiacon nem a nagypályások között tartják számon, tőkéje kicsinek számít, mindössze 1,3 milliárd eurós. A kémelhárítási szakemberek szerint erősíti annak a gyanúját, hogy a bank idehozatalában nem a névleges, hivatalos tevékenysége a döntő.

A bank múlt heti közleményében tagadta, hogy kémtevékenységet folytatna.