Nincs súlyos egészségromlás – írta a megvert Orosz Bernadettről az igazságügyi orvosszakértő, aki meg sem vizsgálta a nőt

2020. március 3., 11:12

Szerző:

Személyesen egyszer sem vizsgálta meg, kizárólag a korábbi ambuláns lapokból, zárójelentésekből dolgozott az az igazságügyi orvosszakértő, aki a Bujákon megvert Orosz Bernadett sérüléseiről készített szakértői véleményt – írja az Index.

A hivatalos iratok szerint a szakértő nemcsak a tavaly novemberi, hanem a másik két bántalmazásból származó sérüléseket is vizsgálta.

Az igazságügyi orvosszakértő külön-külön elemezte a három bántalmazást, és arra jutott, hogy a legbrutálisabb az utolsó eset volt. Ez volt az az eset, amely után Orosz Bernadett feltöltötte Facebook-oldalára az összevert arcáról készült fotókat, melyeken gyakorlatilag felismerhetetlen. A szakértő szerint

„az orrcsont és az orrsövény törésének gyógytartalma nyolc napon túli, de ezek a sérülések közvetlenül és közvetetten sem tekinthetők életveszélyesnek.

Fotó: TV2/Mokka

Az iratok szerint az orvosi dokumentáció „olyan jellegzetes sérülést, amely a nyak erőteljes megragadására vagy fojtogatására utalna, nem tartalmaz”. A szakértő szerint az arckoponya csontjain további nyolc napon túli sérülések is létrejöhettek volna, és csupán „a véletlennek köszönhető ”, hogy ez nem így történt. Mivel a zúzódások mellett „csak az arckoponya legvékonyabb csontja, az orrcsont és az orrsövény törött, ezért nem állítható, hogy a bántalmazástól életveszélyes vagy halálos sérülések is keletkezhettek volna”.

A szakértői vélemény szerint

maradandó fogyatékosság vagy súlyos egészségromlás nem állapítható meg.

Az első két – júniusi és augusztusi – bántalmazásból származó sérülések az orvosszakértő szerint nyolc napon belül gyógyultak. Bár az orvosi papírok szerint a második esetnél a nő bal dobhártyája átszakadt, de mivel a középfül nem vérzett be és csonttörés sem történt,

a sérülések az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet iránymutatása szerint nyolc napon belüli sérülésnek számítanak.

Szeles Géza, az ügytől független igazságügyi orvosszakértő korábban az Indexnek ennek az ügynek apropóján éppen arról beszélt, hogy az esetek zömében az orvosszakértők „sajnos csak iratokból dolgoznak”. Ez leginkább azért baj, mert „a magyar egészségügyben komoly hiányosság, hogy nem a szakma szabályai szerint születnek a látleletek”. Pedig nem mindegy, hogy valakit könnyű testi sértés vagy többszörös visszaesőként, súlyos testi sértés miatt ítélnek el. 

A magyar orvosi dokumentációs fegyelem egyenlő a nullával – összegzett Szeles.