„Már a térdünket nyaldosta a mocsok” – távozik az Origo teljes filmrovata

2017. október 12. 10:12

Felállt az Origo teljes filmrovata, miután tegnap este a tudtuk és belegyezésük nélkül egy migránsozó filmkritika jelent meg az oldalukon – írja a HVG.hu

„Itt a vége. Ami az Origo Filmklub az elmúlt 14 évben volt, most megszűnt. 2003 szeptembere óta egészen tegnap estig nem jelent meg nálunk egyetlen olyan cikk sem, amit ne vállalnánk. Szerdán este a tudtunkon kívül kikerült a rovatba egy Kóla, popcorn és migránspropaganda című cikk, aminek egyetlen betűjét sem vállaljuk, aminek a szellemisége tőlünk a lehető legtávolabb áll. Ezért nem tudunk mást tenni, mint egy emberként felállni” – jelentették be a közösségi oldalukon.

Forrás: Momentum Mozgalom Facebook-oldala

Az inkriminált írás két olyan filmet mutat be, amelyeket politikailag, illetve migránskérdésben elfogultsággal vádol. A kritikát bizonyos Bordács Bálint jegyzi, aki szeptember óta dolgozik a kormánypropaganda egyik legdaliásabb zászlóshajójaként működő portál belpolitikai rovatánál. Ő az a felejthetetlen fidelitasos figura, akit tavaly megvertek az ifjúsági szervezet úgynevezett „wellness disznóvágásán” Füzesgyarmaton.

A távozó újságírók azt írták, mindig is úgy gondoltak a rovatra, mint egy külön szigetre az újságon belül, az elmúlt másfél évben végképp. „Próbáltuk megóvni az integritásunkat, ameddig tudtuk. Tegnapig tudtuk” – szögezik le. Az Origo Filmklub távozó csapata: Huszár András, Onozó Róbert, Papp Eszter, Soós Tamás, Varga Ferenc.

Varga Ferenc külön is elbúcsúzott. A szerkesztő tizenhét éve dolgozott a Száraz Istvánék által felvásárolt, majd Matolcsy György jegybankelnök, Matolcsy Ádám által megkaparintott lapnál.  

Ez volt az első munkahelye, itt ismerte meg a feleségét, számára a „Filmklub több volt, mint munka”. „Ezért próbáltam megőrizni körmöm szakadtáig, akkor is, amikor körülöttünk már a térdünket nyaldosta a mocsok, akkor is, amikor ismerőseim néztek rám idegenkedve, miért vagyok még itt” – tette hozzá.