Botrány az ORFK csúcsvezetésében, nyomoznak a vezérőrnagy ellen, aki a bejelentés szerint megverte a vele szakító ezredest

2019. szeptember 9., 10:26

Szerző:

Bántalmazás miatt aaz az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) ezredese feljelentést tett a felettese, egy vezérőrnagy ellen – derül ki a Népszava cikkéből.

A névtelenséget kérő középkorú nőnek viszonya – elmondása szerint „magánéleti kapcsolata” – volt a rendőrségi csúcsvezetéshez tartozó vezérőrnaggyal. Egy idő után szakítani akart, de a férfi nem viselte jól, hónapokon át zaklatta, szidalmazta és fenyegette a szeretőjét. Kisebb fizikai inzultusokra a kapcsolatuk alatt is volt példa, július 30-án ezek fajultak el, amikor a vezérőrnagy az irodájában lökdöste, megütötte az ezredest, és úgy megszorította a karját, hogy látható nyoma maradt. A folyosóra is utána ment, hogy még többször megüsse és megrángassa a nyakát.

Magyarországi képek - Budapest - Teve utcai rendőrszékház
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az ezredes látleletet vetetett fel a testén lévő kék-zöld foltokról – eszerint a feje és a nyaka, a bal alkarja és karja, a jobb lába és a bal lábszára zúzódott meg –, és próbálta „házon belül” elintézni az ügyet. Augusztus 6-án a szolgálati út betartásával jelentette az országos rendőrfőkapitánynak, Balogh János vezérőrnagynak, hogy mi történt, kérve, hogy elöljárói hatalommal való visszaélés és könnyű testi sértés miatt tegye meg a szükséges intézkedéseket. Bár az ezredes arra számított, hogy az írásban tett bejelentését gyors intézkedés követi, és eljárás indul a vezérőrnagy ellen, ő volt az, akit akit elmozdítottak, augusztus 7-i hatállyal, ideiglenes jelleggel más szervezeti egységhez rendelték át.

A Népszava kérdéseire válasziul az ORFK Kommunikációs Szolgálata először azt írta, hogy a kérdések és az ezredes állításainak „jelentős része” minden valóságalapot nélkülöz, a rendőrség az ORFK a leghatározottabban visszautasítja, az országos rendőrfőkapitány elmulasztotta volna a jogszabályokban előírt intézkedési kötelezettségét. Mivel az ORFK nem bocsátkozott részletekbe, második körben a Népszava konkrétumokra is rákérdezett, erre viszont már csak az jött válaszul, hogy a lap forduljon a Központi Nyomozó Főügyészséghez, amelytől ezt a választ kapta:

„Megkeresésére tájékoztatom, hogy az ügyben alárendelt megsértésének vétsége és más bűncselekmény miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen nyomozás van folyamatban. Az ügyben gyanúsítotti kihallgatás nem történt."

Az ezredest fizikailag és lelkileg annyira megviselte az ügy, hogy orvosi igazolással mentesítve van a szolgálati feladatvégzés alól. Azt állítja, hogy a kapcsolatukat az őrnagy kezdeményezte, aki házassági ígéretet is tett, de szavát nem tartotta be.