Orbán Viktorhoz fordult Köves Slomó Jeruzsálem ügyében

2017. december 7. 17:01

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) üdvözli Donald Trump tegnapi bejelentését, amelynek alapján az USA elismeri Jeruzsálemet mint Izrael állam fővárosát, és nagykövetségét Tel-Avivból oda költözteti. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija Orbán Viktor miniszterelnök részére küldött levelében kifejti, hogy Magyarország számára is komoly lehetőséget jelentene az Amerikai Egyesült Államok döntésének támogatása – közölte az EMIH.

Köves Slomó Orbán Viktornak írt levelében kitér a magyar és a zsidó nép közötti történelmi hasonlóságokra: a messziről érkező törzsek néppé válásának eposza, a számkivetettség és különállás idegen népek között, évezredes elszigeteltség, nemzeti sóvárgás a történelmi őshazáért, számkivetettség, a realitásoktól elrugaszkodott negatív diplomáciai döntések elszenvedése mind megjelennek a két nép történelmében, és nagymértékben segíthetik egymás megértését. Izrael a zsidó nép őshazája, a zsidó-keresztény értékvilág bölcsője, Jeruzsálem pedig 3700 éve ennek a kultúrának a szimbóluma. A kétezer éven át tartó száműzetés során a zsidó szívekben mindvégig, majd közel hetven éve már a mindennapi valóságban is Izrael állam fővárosa Jeruzsálem. Ennek ellenére a világ csaknem hetven éve ragaszkodik mást mondani, mint a valóság – írja az EMIH.

Az EMIH álláspontja szerint Donald Trump ennek a kognitív disszonanciának vetett véget tegnap. Bejelentette, hogy az USA elismeri Izrael fővárosának Jeruzsálemet. Az amerikai elnök kiállását követően az EMIH szerint csak idő kérdése, hogy a valósághoz igazodjon a politika és a diplomácia. Izrael, a világ zsidósága, így a magyar zsidók is ünnepelnek ma, de ünnepelhet minden olyan ember is, aki az igazságot értékeli. Ünnepelhet, aki hisz abban, hogy a nyugati civilizáció zsidó-keresztény értékrendjének egyik legfontosabb alaptézise szerint „igazságot; csak igazságot kövess” (5 Mózes 16.20.). Ünnepelhet, aki hiszi, hogy minden nemzetnek alapjoga és természetes ösztöne az önrendelkezés, ami kiterjed arra is, hogy saját, több ezer éves fővárosát kétezer év után szégyen és szemérmeskedés nélkül birtokba vegye.

„A tegnapi bejelentés nem csak az ünneplésnek ad helyet: lehetőséget teremt arra is, hogy akik a fenti értékek mentén gondolkodnak, akik a valóságra és a maszatoló hazugságra oszló világállapotunkban mindig képesek az igazság mellé állni, egy erős, szimbolikus közösséget hozzanak létre. Meggyőződésem szerint történelmi lehetőség ez Magyarország számára is: lehetőség szimbolikus lépések és nagyon is kézzel fogható szövetségek megkötésére és megerősítésére. Az USA által megtett lépéshez első európai uniós országként csatlakozva Magyarország a fenti értékek őszinte megvallását tudná ismételten deklarálni, és ezzel – nem először – élére állni térségünkben egy fontos, világpolitikai léptékű pozitív folyamatnak, melynek végén Jeruzsálem valóban a béke városává válhat egyszer” – fejtette ki Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

Az EMIH véleménye szerint tehát a magyar kormánynak érdemes megfontolnia, hogy – a már most megjelenő, feszült diplomáciai helyzetben – egyértelművé teszi álláspontját a kérdésben, és hasonlóan az Amerikai Egyesült Államokhoz, a történelmi és reálpolitikai érveket figyelembe véve elismeri Jeruzsálemet mint Izrael állam fővárosát, elsőként az Európai Unió tagállamai közül.