Orbán Viktor végül belement, hogy ne legyenek büntethetőek az amerikai katonák Magyarországon

Ezen felül az Egyesült Államok úgy mozgatja majd haderejét hazánk területén, ahogy csak akarja.

2019. február 25., 16:11

Szerző:

Szabadon mozoghatnak majd a Magyarországon állomásozó amerikai katonák, és ha törvénysértést követnek el, akkor a legtöbb esetben az amerikai jog vonatkozik majd rájuk - ez derül ki a magyar-amerikai védelmi megállapodás szövegtervezetéből, amelyet a Direkt36 szerzett meg.

Mindkét jogosultság arra utal, hogy az Orbán-kormány másfél évig tartó kemény diplomáciai vita után engedett az amerikaiak kérésének több fontos kérdésben. Cserében a megállapodás szövegébe több helyen szerepel a magyar szuverenitás fontossága.

A két ország katonai együttműködését szabályozó úgynevezett Védelmi Együttműködési Megállapodásról (Defense Cooperation Agreement, DCA) másfél éve tárgyaltak. Szijjártó Péter a Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel tartott budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy pontot tettek a tárgyalások végére, az egyezmény körül kialakult vitából súlyos diplomáciai konfliktus lett az Orbán-kormány azzal utasította el az egyezmény aláírását, hogy az sértené a magyar alkotmányt és Magyarország szuverenitását, míg az amerikaiak azzal vágtak vissza, hogy az egyezmény aláírásának halogatásával a Magyarolrszág az agresszív külpolitikát folytató Oroszország kezére játszik.

Az Egyesült Államok számos más országgal is kötött és köt ilyen egyezményeket azért, hogy segítségével könnyen és gyorsan tudja mozgatni csapatait külföldön is.

Az amerikai magyarázatok szerint a DCA azért vált fontossá az Egyesült Államok számára, mert NATO-n belüli szövetségesei továbbra sem költenek eleget a közös védelemre. Washington ezért azt próbálja elérni, hogy legalább saját csapatait a megfelelő helyekre oda tudja küldeni, ennek pontos szabályairól azonban előbb meg kell állapodnia a befogadó országokkal.

A DCA hamarosan a parlament elé kerülő tervezetében kifejezetten benne van az, hogy az Egyesült Államok fegyveres erőinek repülői, hajói és járművei „szabadon ki- és beléphetnek, valamint közlekedhetnek Magyarország területén” a vonatkozó szabályokat betartva.

A másik konfliktust kiváltó kérdésben is az amerikai álláspont érvényesült. Ez a kérdés arról szól, hogy ki ítélkezzen a szabály- vagy törvénysértő amerikai katonák felett. A megszerzett szöveg szerint Magyarország „szuverén mérlegelés alapján [...] lemond az elsődleges büntető joghatóság gyakorlásának jogáról”. Az amerikaiak kérésében egyébként semmi különös nincs, a Fehér Ház mindig ragaszkodik ahhoz, hogy amerikai katonákat az Egyesült Államokban vonjanak felelősségre bűncselekmények elkövetése miatt. 

Beépítettek azért a szövegbe egy kiskaput, amely szerint „különlegesen fontos esetekben” a magyar hatóságok visszavonhatják a megállapodásnak ezt a részét.

Az amerikaiak Az egyetlen kivételt a közlekedési szabálysértések és balesetek jelentik. Az ilyen ügyek kivizsgálása a magyar rendőrség elsődleges feladata az amerikaiakkal együttműködésben.

19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.