Orbán Viktor nem teljesíti Ursula von der Leyen kérését, nem fog nőt jelölni az Európa Bizottság magyar biztosának

2019. július 12. 15:51 - szerző: Ágoston Zoltán

Nem tudjuk teljesíteni – válaszolta Orbán Viktor pénteken az Országházban az ATV kérdésére, eleget tesz-e Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnöke kérésének, és Trócsányi László mellett egy nőt is jelöl magyar biztosnak a 28 tagú testületbe. – Nálunk már van döntés, ki a jelöltünk – fűzte hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor 2019. április 5-én a Bálnában, a Fidesz EP-választási kampánynyitóján
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Trócsányi László igazságügyi miniszter a Fidesz listavezetője volt a május 26-i EP-választáson, amely után négy nappal Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy az Orbán-kormány visszavonja a szívügyének számító törvényt a közigazgatási bíróságok átalakításáról.

Ursula von der Leyen az első nő lehet az európai Bizottság élén, ha az Európai Parlament a jövő héten megszavazza a kinevezését. Orbán Viktor annak ellenére támogatta a jelölését, hogy a politikus, jelenleg még német védelmi miniszter bírálta Magyarország menekültpolitikáját, és többször határozottan kiállt az Európai egyesült Államok eszméje mellett.

Trócsányi László utóda Varga Judit, a Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára lesz a tárcavezetői székben.