Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Orbán Viktor nem teljesíti Ursula von der Leyen kérését, nem fog nőt jelölni az Európa Bizottság magyar biztosának

2019. július 12. 15:51 - szerző: Ágoston Zoltán

Nem tudjuk teljesíteni – válaszolta Orbán Viktor pénteken az Országházban az ATV kérdésére, eleget tesz-e Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnöke kérésének, és Trócsányi László mellett egy nőt is jelöl magyar biztosnak a 28 tagú testületbe. – Nálunk már van döntés, ki a jelöltünk – fűzte hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor 2019. április 5-én a Bálnában, a Fidesz EP-választási kampánynyitóján
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Trócsányi László igazságügyi miniszter a Fidesz listavezetője volt a május 26-i EP-választáson, amely után négy nappal Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy az Orbán-kormány visszavonja a szívügyének számító törvényt a közigazgatási bíróságok átalakításáról.

Ursula von der Leyen az első nő lehet az európai Bizottság élén, ha az Európai Parlament a jövő héten megszavazza a kinevezését. Orbán Viktor annak ellenére támogatta a jelölését, hogy a politikus, jelenleg még német védelmi miniszter bírálta Magyarország menekültpolitikáját, és többször határozottan kiállt az Európai egyesült Államok eszméje mellett.

Trócsányi László utóda Varga Judit, a Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára lesz a tárcavezetői székben.