Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Bajban ismerszik meg a barát – hálálkodott Orbán Viktor nagypénteken a keresztényüldöző Türk Tanács videókonferenciáján

2020. április 10. 10:56 - szerző: 168 Óra/MTI

Videókonferenciát tartottak pénteken a Türk Tanács tagállamainak vezetői, köztük a megfigyelői státusszal rendelkező Magyarország képviseletében Orbán Viktor miniszterelnök; a megbeszélésen

nagy hangsúlyt kapott a koronavírus-világjárvány elleni közös védekezés 

– tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

 A csúcstalálkozón az államok vezetői - köztük Recep Tayyip Erdogan török államfő és Ilham Alijev azeri elnök - tapasztalatot cseréltek a fertőzés ellen nemzeti szinten megtett intézkedéseikről, és döntöttek a kereskedelmi kapcsolatok és a szállítás folyamatosságának biztosításáról. Áttekintették az együttműködés lehetőségét az egészségügyi ágazatban, és abban is megegyeztek, hogy

kölcsönösen segítséget nyújtanak a tagállamok területén ragadt állampolgáraik számára.

Orbán Viktor Bakuban Orbán viktor az eminens keresztényüldözőkből álló Türk Tanács tagjaival
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor a tanácskozáson elmondta: a közös kulturális örökségből adódóan

a magyarok testvérként tekintenek a türk népekre.

Kifejezte Magyarország köszönetét az üzbég és azeri partnerektől kapott adományokért.

Üzbegisztán 150 ezer egészségügyi maszkot adományozott, Azerbajdzsán pedig 10 ezret. A kormányfő hozzátette: Kazahsztánt is köszönet illeti, amiért lehetővé tette, hogy a Kínából hazatérő, a magyar kormány által megrendelt orvosi eszközöket szállító repülőgépek feltankoljanak a főváros repülőterén.

Törökország pedig az exportkorlátozások ellenére engedélyezte 8 tonna, maszkok alapanyagaként használatos textil, valamint kézfertőtlenítő gél Magyarországra szállítását. Ahogy a magyar mondás tartja:

bajban ismerszik meg igazán a jóbarát

– fogalmazott Orbán Viktor.

A türk nyelvű államokat tömörítő Türk Tanácsnak tagja Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán. Magyarországnak 2018 óta megfigyelői státusza van a tanácsban – jelentette az MTI.

Nemrég Szijjártó Péter egyébként ugyanezekkel a szavakkal mondott köszönetet a Türk Tanácsnak, amiért Üzbegisztán küldött hazánknak 150 ezer védőmaszkot: