Orbán Viktor testvérének a sporttársa húzhat hasznot a Microsoft-botrányból

2018. augusztus 29., 10:48

Szerző:

Ifjabb Orbán Győző, azaz Orbán Viktor miniszterelnök testvére sejlik föl egy olyan informatikai cég mögött, amely jó eséllyel pályázik a Microsoft amerikai szoftvercég magyarországi viszonteladói pozíciójára. Ez a pozíció egy korrupciós botrány miatt üresedett meg.

ifj. Orbán Győző
Fotó: MTI/Kovács Tamás

168 Óra is megírta, hogy miközben megindult az amerikai igazságügyi minisztérium és az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) korrupciós nyomozása a Microsoft magyarországi tevékenységével kapcsolatban, a Magyar Villamosművek cégcsoportjába tartozó MVMI Zrt. 9,4 milliárd forint értékben kezdett el új beszállítókat keresni Microsoft-licenszek beszerzésére. A Microsoft a négy magyar állami beszállító cég közül hárommal felbontotta a szerződéseket, az Egyesült Államokban ugyanis felmerült a gyanú, hogy az amerikai szoftvercég és a hazai közvetítő vállalatok által generált haszon egy része kormányzati tisztviselőknek is juthatott. Nem véletlen, hogy Sagyibó Viktornak, a Microsoft Magyarország korábbi kormányzati üzletágvezetőjének távoznia kellett miniszteri biztosi pozíciójából, amelyet a Miniszterelnökségen töltött be.

24.hu most arról ír, hogy az az IMG Solutions Kft. lesz a Microsoft új magyarországi beszállítója. A cég meneddzsmentjét a szivárgó hírek szerint szoros kapcsolat fűzi Orbán Viktor testvéréhez, ifj. Orbán Győzőhöz. A cégiratok szerint a tulajdonos Szentgyörgyi Gábor, aki Orbán Győző révén még a Pancho Aréna VIP-páholyába is bebocsátást nyert.

A portál szerint az áprilisi parlamenti választások előtti napokban a miniszterelnökkel és idősebb Orbán Győzővel együtt nézte a felcsúti meccset.

Orbán Győzőt és Szentgyörgyi Gábort sporttársi kapcsolat köti össze. A miniszterelnök öccse tiszteletbeli elnöke volt egy olyan birkózóegyesületnek, amelyben Szentgyörgyi Gábor is részt vett, sőt, közösen képviselték az egyesületet egy külföldi utazáson. Tovbbá az is tény, hogy az IMG Solution az elmúlt néhány évben elképesztő üzleti sikert ért el, öt év alatt 130-szorosára növelte az éves bevételét, főleg az állami cégek megrendeléseinek segítségével.

Mint a 168 Óra beszámolt róla, Orbán Viktor öccséhez közvetlenül is csordogálnak az EU-s támogatások.