Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Ha Budapesten Tarlós marad, a győzelmet Orbán az alkotmánymódosításra és központosításra használná fel

2019. július 3. 13:02 - szerző: 168 Óra

Mivel Magyarországon a budapesti főpolgármester személyét választja meg közvetlenül a legnagyobb számú állampolgár, Orbán Viktor kormányfő kiemelten kezeli az őszi önkormányzati választást a fővárosban, komoly legitimációnak tartaná Budapest megtartását. Az Index fideszes forrásokra hivatkozva arról ír, hogy Tarlós István győzelme esetén a lendületet Orbán arra használná fel, hogy drasztikusan átdolgozza az Alaptörvényt, amely kedvezne központosító törekvéseinek.

 
  • Módosítaná a munkavállalói jogokat a munkaadók javára.
  • Megváltoztatnák az ügyészség jogköreit.
  • Megnyirbálnák a kormánytól független Országos Bírói Tanács jogkörét.
  • Megtiltaná a melegek örökbefogadását.

Ezek egyedlőre a kiszivárgott témakörök, azonban összesen tíz-tizenöt kérdésre koncentrál az a fideszes munkacsoport, amelyet Szájer József EP-képviselő és Trócsányi László miniszter vezet. Utóbbi helyét az európai parlamenti feladatai miatt Varga Judit leendő igazságügyi miniszter veszi át.

Orbán Viktor az alkotmányozási terveiről a 2018-as választást követően beszélt. Egyrészt jelezte, hogy 2030-ig tervezi a kormányzást, másrészt hogy az alkotmányrevízió 1-1,5 évet fog igénybe venni, azaz nagyjából az önkormányzati választásokkal egy időben állhat össze az alkotmánymódosítási csomag.