Ha Budapesten Tarlós marad, a győzelmet Orbán az alkotmánymódosításra és központosításra használná fel

2019. július 3., 13:02

Szerző:

Mivel Magyarországon a budapesti főpolgármester személyét választja meg közvetlenül a legnagyobb számú állampolgár, Orbán Viktor kormányfő kiemelten kezeli az őszi önkormányzati választást a fővárosban, komoly legitimációnak tartaná Budapest megtartását. Az Index fideszes forrásokra hivatkozva arról ír, hogy Tarlós István győzelme esetén a lendületet Orbán arra használná fel, hogy drasztikusan átdolgozza az Alaptörvényt, amely kedvezne központosító törekvéseinek.

 
  • Módosítaná a munkavállalói jogokat a munkaadók javára.
  • Megváltoztatnák az ügyészség jogköreit.
  • Megnyirbálnák a kormánytól független Országos Bírói Tanács jogkörét.
  • Megtiltaná a melegek örökbefogadását.

Ezek egyedlőre a kiszivárgott témakörök, azonban összesen tíz-tizenöt kérdésre koncentrál az a fideszes munkacsoport, amelyet Szájer József EP-képviselő és Trócsányi László miniszter vezet. Utóbbi helyét az európai parlamenti feladatai miatt Varga Judit leendő igazságügyi miniszter veszi át.

Orbán Viktor az alkotmányozási terveiről a 2018-as választást követően beszélt. Egyrészt jelezte, hogy 2030-ig tervezi a kormányzást, másrészt hogy az alkotmányrevízió 1-1,5 évet fog igénybe venni, azaz nagyjából az önkormányzati választásokkal egy időben állhat össze az alkotmánymódosítási csomag.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.