Orbán Viktor találkozott Emmanuel Macronnal, aligha folytattak baráti csevejt

2018. május 17. 10:06 - szerző: 168 Óra/MTI

Megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök az EU és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója előtt Szófiában – tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök reggel az MTI-t. A tárgyaláson áttekintették az európai politika legfontosabb aktualitásait, és megállapodtak abban, hogy a jövőben is folytatják és intenzívebbé teszik a kétoldalú párbeszédet – mondta a sajtófőnök.

Hogy a tárgyaláson valójában mi történt, annak azért lehet különös jelentősége, mert a magyar kormányfő és a francia elnök viszonya az utóbbi időben kifejezetten kiéleződött. Megírtuk, hogy a francia elnök néhány hete szenvedélyes beszédben ostorozta Orbán Viktort az Európai Parlamentben az Európa jövőjéről folytatott vitában. 

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

– Európa közös identitása az alapjogok és az emberi jogok tiszteletben tartására épülő liberális demokrácián alapul – hívta fel a figyelmet –, hozzáfűzve, hogy nem szabad hagyni, hogy az EU más irányt vegyen, meg kell akadályozni a tekintélyelvűség jelentette veszélyt, hiszen ez gyengítené azt a demokráciát, amely megvédi az embereket, és garantálja az egyenlőséget. Bár Macron nem mondta ki a magyar miniszterelnök nevét, mindenki tudta, hogy rá gondol, amikor azt mondta, az Egyesült Királyság távozása kétségeket ébresztett az EU jövőjével kapcsolatban, és 

úgy tűnik, Európában van egyfajta polgárháború, a nemzeti egoizmus és az elutasítás kezd úrrá lenni a európai egység eszméjén, és nő az illiberalizmus varázsa is.

Macron ráadásul nem először szállt bele páros lábbal Orbánba. A hivatalba lépésének egyéves évfordulója alkalmából adott interjúban azt mondta, egyetlen értéket sem vall magáénak, amelyet ő képvisel, egy februári sajtótájékoztatóján pedig gyakorlatilag kinevette a magyar miniszterelnököt, amiért Orbán visszautasította, hogy Magyarország részt vegyen az általa kezdeményezett összeurópai társadalmi konzultáción.

Így tehát a Havasi Bertalan által említett kétoldalú párbeszéd okkal teendő intenzívebbé.