Orbán Viktor a török elnök mellől üzent a tüntetőknek: Mi nem törődünk bele, hogy gúnyolódni lehessen egy másik ország vezetőjén

2019. november 7., 18:05

Szerző:

Csütörtökön Budapestre érkezett Recep Tayyip Erdogan török elnök, tárgyalt Áder Jánossal és Orbán Viktorral is, közös sajtótájékoztatójukon pedig a magyar miniszterelnök azt mondta, ő egy olyan külpolitikát szeretne folytatni, amelyet az 

Isztambul vagy Ankara, Moszkva és Berlin háromszög fémjelez, ezek ugyanis a Magyarország sorsát meghatározó országok fővárosai. Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt. Törökország stratégiai partner. Katonai szövetségesek is vagyunk a NATO-ban. Törekszünk a hadiipari együttműködésre, ez jó ütemben halad – állította össze a listát az együttműködés területeiről Orbán Viktor, bejelentést téve arról is, hogy vannak közös magyar-török projektek Afrikában,

  • orvosmissziót küldtünk Kenyába,
  • és a közeljövőben vízügyi és egészségügyi segítséget nyújtunk Ghánának.

A terv az – folytatta –, hogy hatmilliárd dollárra emeljék a kétoldalú forgalmat. Ebből ma 3,2 milliárd dollár teljesült már, a sajtótájékoztató után pedig magas szintű üzleti fórum következett 15-15 magyar és török üzletember részvételével. Az Eximbanknál 200 millió dolláros hitel nyílt török-magyar vállalkozásfejlesztésére.

Erdogan Budapesten - A török elnök és Orbán Viktor találko
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A magyar miniszterelnök az expozéjában beszélt arról is, hogy érkezzen gáz Magyarországra Törökországból. Ehhez a törökök már elvégezték a rájuk háruló munkát, ha a bolgárok, a szerbek és a magyarok is elvégzik, hamarosan, 2021 vége felé elkezdhet működni a gázvezeték. Kitért arra is, hogy a magyar gazdaságtörténet legnagyobb külföldi befektetését az a Mol hajtotta végre nemrég, amely 461 milliárd forintos olajmezőt vett Azerbajdzsánban az amerikai Chevronnal.

Recep Tayyip Erdogana a maga részéről emlékeztetett, hogy a mostani találkozón – a legfelsőbb szintű stratégiai együttműködés 4. ülésén – tíz megállapodást írták alá, stratégiai, védelmi, migrációügyi, kulturális együttműködésről tárgyaltak. A török elnök említést tett Gül baba türbéjének a tavalyi felújításáról és arról is, hogy

a Maarif Alapítvány iskolát nyit Budapesten. Itt 2020 szeptemberében kezdődik az oktatás, Recep Tayyip Erdogan pedig személyesen Orbán Viktornak köszönte meg az ehhez nyújtott támogatást.

Köszönetet mondott Orbán Viktornak a török-EU-csatlakozás támogatásáért is, hozzáfűzve, hogy az EU sokat árt magának, hogy halogatja ezt. Kiemelte, hogy Orbán Viktor támogatta őt az EU-val szemben a északkelet-szíriai offenzíva elindításakor is. Beszéde jelentős része ennek az offenzívának az igazolásáról szólt. „Bizonyos szövetségesek” együttműködtek terrorszervezetekkel – utalt Recep Tayyip Erdogan valószínűleg arra, hogy az amerikaiak kurdokkal együtt harcoltak az Iszlám Állam ellen –, és azt állította, hogy az Iszlám Állammal szemben Törökország lép fel a leghatározottabban. – Elfogtuk Abu Bakr al-Bagdadi feleségét és 13 hozzátartozóját. Nem engedünk ebből. A terroristák között nem lehet különbséget tenni. Itt az emberiség békéjéről van szó – hangoztatta a politikus.

Később egyértelművé tette, hogy a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű fegyveres csoportot terroristának tartja. – Az Iszlám Állam és az YPG is jelen van a térségben – hangoztatta. Szerinte az Egyesült Államok és Oroszország is ígéretet tett, hogy 150 óra alatt megtisztítja Északkelet-Szíriát a terroristáktól, de ehhez egyikük sem tartotta magát. 

A török elnök több oldalvágást tett az EU felé is. Közlése szerint Törökország eddig 40 milliárd dollárt fordított a menekültválság kezelésére, és bár az EU 3+3-at ígért. ebből csak hárommilliárd dollárt utalt át. Törökországban négymillió menekült él, abból 3,6 millió az arab – jelezte. Újságírói kérdésre ezzel kapcsolatban azt mondta, mindent Törökország sem bír el, és ha azt látja, hogy „nincs megoldás”, ki kell tárnia a kapuit. – Nyilvánvaló, hogy merre indulnak el – fűzte hozzá. Orbán Viktor a menekültekről szóló kérdésre alig leplezett fenyegetéssel válaszolt. – Nem hiszem, hogy bodybuilderes bemutatót kell tartanom. Minden izomjátszadozás nélkül azt szeretném mondani, hogy Magyarország képes arra, hogy megvédje a határait. Az ehhez szükséges élőerő és fegyver és technikai berendezés is rendelkezésre áll. Akármerre is indulnak el, az biztos, hogy Magyarország határát nem lépheti át egyetlen illegális migráns sem. – Senkinek sem volna jó, ha Magyarország határán kellene feltartóztatni több százezer embert. Ha Törökország segít, el tudjuk kerülni. Ha nem, tudjuk – fűzte hozzá később.

Egy másik újságírói kérdésre, hogy mit üzen az EU-tagországok vezetőinek, Orbán Viktor azt mondta,, ő a magyarokat és a törököket is ősi nemzetnek tartja, aztán úgy fogalmazott:

– A nemzeteknek tisztelniük kell egymást. Meg kell adni a tiszteletet. Ezért mi Törökországnak mindig meg fogjuk adni a tiszteletet. És ha Magyarországon valaki nem adja meg a tiszteletet, akkor nekem az a dolgom, hogy miniszterelnökként esetleg elnézést kérjek Törökországtól vagy kompenzáljam, hogy ez megtörtént. Mi nem törődünk bele, hogy gúnyolódni lehessen egy másik ország vezetőjén, egy másik országon, egy másik nemzeten. Ez Magyarországon elfogadhatatlan.  (...) Attól, hogy az EU tagjai vagyunk, én nem veszek át rossz szokásokat. 

Orbán Viktor ne először esik szerepzavarba, és téveszti össze magát Magyarországgal, ugyanis miközben a sajtótájékoztatója zajlott, Budapesten több ezer ember tüntetett Recep Tayyip Erdogan látogatása és Törökország észak-szíriai offenzívája ellen. Ezt az offenzívát Törökország a kurdok ellen indította el, hogy létrehozzon egy biztonsági zónát, ahová menekülteket telepít. Azt Orbán Viktor árulta el, hogy Magyarország szívesen részt vesz a biztonsági zóna rekonstrukciós programjaiban, iskolák, kórházak, városok felépítésében.