Karácsony Gergely viselkedjen felelősen, szombat délután döntenek a további lazításokról - Orbán Viktor az állami rádióban járt

2020. május 15., 08:06

Szerző:

Péntek reggel ismét az állami rádió reggeli műsorában vendégeskedett a miniszterelnök, ahol elsőként a járványról beszélt.

Mint mondta, Budapesten nagy a népsűrűség, de itt a legnehezebb a rossz döntések korrigálása. De ha Budapesten nem vagyunk fegyelmezettek, akkor nem tudunk egész kerületeket leválasztani, csak mindannyiunknak felelősen kell viselkedni.

Most már nem az otthonmaradás a legfontosabb, hanem a védőtávolság megtartása. Ha ezt betartjuk, nem lesz baj

– fogalmazott.

Szombat délelőtt fog konzultálni a szakemberekkel, és szombat kora délután lesz döntés a további enyhítésekről.

Nehéz döntés lesz, mikor mehetnek vissza a gyerekek az iskolába. Vidéken kinyithatók a játszóterek, az ügyeletet az óvodákban és a bölcsődékben „alakítani kell."

Az lenne a legjobb, ha mindenki oda adhatná le a gyerekét, ahová óvodába és bölcsődébe is jár alapvetően. Ezért Maruzsa Zoltán egyeztet a polgármesterekkel, mivel ezen intézmények nyitvatartása önkormányzati hatáskörű. Ezután lehet az iskolákat kinyitni, ha megoldottuk ezt, utána jöhet az oktatást újraindítani.

Élő ember nem tud választ adni, idén sorra kerülhet-e ez. Azért kell a gyerekkel óvatosan bánni, nehogy a nagyszüleinkkel baj legyen.

Jövő héten már a vidéki vendéglátóhelyek belső terein is lehet tartózkodni, június elejétől lehet esküvőt tartani vidéken.

Budapest kéthetes késéssel követi a vidéki változásokat. Ez csak akkor lehetséges, ha mindenki felelősen viselkedik, és ez igaz a polgármesterekre és a főpolgármesterre is. Mivel különös felelősség nyomja a vállát az idősotthonokkal kapcsolatban – jelentette ki Orbán Viktor.

"Vannak születetten elméleti emberek és születetten gyakorlati emberek. Ha ilyen ember van a családban, készülhetsz rá, hogy neked kell átmenni összeszerelni a szekrényt. Hogy a vidékiek is értsenek, az ilyen ember, amikor disznóvágás van, akkor a vacsorára jön. "Karácsony Gergelyt az utóbbiak közé sorolta. 

"Biztos vagyok benne, hogy remek tanulmányokat fog írni a Pesti úton történtekről, csak közben meghalt 40 ember.”

Arra kérte az ilyen beállítottságú polgármestereket, legyenek gyakorlatiasak és álljanak bele a védekezésbe. A kormányfő szerint Tarlós István is így tett volna.

Koronavírus - Több mint 100 fertőzött és öt halott a Pesti Müller Cecília országos tisztifőorvos érkezik a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonába 2020. április 9-én.
Fotó: Szigetváry Zsolt

A gazdasági kérdésekről szólva elmondta, az április adatok borzalmasak lesznek, a májusiak reménykeltően alakulnak,

„júniusban kilövünk és visszatérünk a növekedési pályára.”

Idegen gondolkodás a magyar kormánytól a munkanélküli segély meghosszabbítása, mivel a munkahelyteremtést preferálja Orbán Viktor. „Biztos vagyok benne, hogy ez most is működni fog.” – mondta el. Jelezte, Négy részletben fogják visszaépíteni a 13. havi nyugdíjakat.

„Az első csatát megnyertük, a járványt megfékeztük, a második csata a munkahelyek megvédése és visszaépítése.”

Az EP csütörtöki vitájával kapcsolatban A tanú című filmnek azon jelenete jut eszébe, ahol kiderül, már a tárgyalás előtt megvan az ítélet.

Magyarország a legsikeresebb védekező országok között van, ugyanakkor az általunk fizetett brüsszeli bürokraták, "a védekezés helyett a legsikeresebben védekező Magyarországon köszörülik a nyelvüket. Azt várjuk, segítsenek, ne hátráltassanak."   

A brüsszeli bürokratákat gondolkodását a migráció mozgatja, ezen gondolkodnak.

Az Európai Bíróság ítéletével kapcsolatban - miszerint a magyar állam jogellenesen tart őrizetben két iráni, illetve két afgán menedékkérőt a röszkei tranzitzónában - azt mondta, Brüsszelben azon vannak, hogy kicselezzék a magyar törvényeket és az alkotmányt, hogy migránsokat lehessen befogadni. "De kizárt, hogy minket kicselezzenek.” Hangsúlyozta, a magyar alkotmánynak kell elsőbbséget adni.

A gyöngyöspatai ítélet kapcsán azt mondta, a kérdést elvi alapon kell megközelíteni.

Ez pedig az, hogy a magyarok otthon érezhetik-e magukat saját városaikban és falvaikban. "Az nem fordulhat elő, hogy a többségnek idegennek kell éreznie magát a saját hazájában. Ez mégiscsak a bennszülöttek, vagyis a mi országunk. Ameddig én vagyok a miniszterelnök, ilyen nem lesz" – hangoztatta.

Álláspontja szerint ezt a pert Soros György emberei indították.

Gyöngyöspatai életkép.

„Az ítélet igazságtalan, noha jogot szolgáltat.

Úgy látszik, innen az V. kerületből – ahol a Legfelsőbb Bíróság épülete van - nem látszódik Gyöngyöspata. De mi meg fogjuk keresni ennek igazságát.”

Jelezte, tanulmányozzák az ítéletet és hamarosan benyújtják az erről szóló törvénymódosítást.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.