Orbán Viktor kinevezte Polt Péter feleségét a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettesének

2019. augusztus 30., 20:55

Szerző:

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Polt-Palásthy Mariannát, Polt Péter főügyész feleségét nevezte ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) elnökhelyettesének – derül ki a 24.hu cikkéből.

Országgyűlés - A legfőbb ügyész megválasztása Polt-Palásthy Marianna és Polt Péter 2010-ben az Országgyűlésben
Fotó: MTI/Beliczay László

A kinevezés előjátékaként az Orbán-kormáény bővítette a Kehi hatáskörébe tartozó feladatokat, egy határozat legalábbis arról szól, hogy „az államháztartás kormányzati szintű ellenőrzése hatékonyságának növelése céljából” össze kell hangolni az Állami számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal munkáját. Ennek érdekében létrehozzák az úgynevezett Állami Számvevőszékkel Való Kormányzati Kapcsolattartásért Felelős Tárcaközi Bizottságot, Polt-Palásthy Marianna pedig elnökhelyetteseként a következő területekért felel:

  • pénzügyi tárgyú jogszabályok előkészítése,
  • kormányzati ellenőrzések módszertani hátterének biztosítása, és az ellenőrzések szakmai szabályainak fejlesztése,
  • az Állami Számvevőszék ellenőrzési terveinek nyomon követése,
  • a minisztériumok éves, illetve soron kívüli belső ellenőrzésének előkészítése,
  • a minisztériumok belső ellenőrzési vezetői által a hivatalnak küldött jelentések és beszámolók ellenőrzése.

Polt-Palásthy Marianna júniusig a Magyar Nemzeti Bankban dolgozott havi bruttó 4,95 millió forintért ért a személyügyekért felelős ügyvezető igazgatói posztot tölthette be. Ilyetén minőségében ő lehetett az is, aki Polt Péter lányát, felvette az MNB-be.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.