Orbán Viktor pénzt ígért, hogy az üldözött keresztények hazatérhessenek az otthonukba

2018. október 9., 16:40

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban fogadta és Magyarország támogatásáról biztosította a legnagyobb lélekszámú szíriai protestáns gyülekezetek vezetőit, Joseph Kassabot, a Szíria és Libanon Nemzeti Református Zsinat főtitkárát és Haroutune George Selimiant, a Szíriai Örmény Református Gyülekezetek Szövetségének elnökét - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A megbeszélésen, amelyen részt vett Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára és Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke is, a vendégek tájékoztatást adtak a szíriai protestáns egyházak helyzetéről, és arról, milyen eszközökkel lehetséges támogatni az ott élő keresztény közösségek megmaradását. Elmondták: a háború sújtotta területeken az újjáépítés hozzájárul, hogy a fenyegetéssel, diszkriminációval sújtott családok a migráció, kivándorlás helyett a visszatérést, illetve a helyben maradást válasszák.

Orbán Viktor megismételte: Magyarország álláspontja szerint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt idehozni; ezért felajánlotta, hogy

a magyar kormány anyagi támogatással is segít az üldözött keresztényeknek,

hogy a háborúban sokat szenvedett, menekülésre kényszerült családok hazatérhessenek otthonaikba - közölte Havasi Bertalan – írja a távirati iroda. 

Az Orbán-kormány két kézzel szórja a közpénzt a közel-keleti keresztényeknek. Az aleppóiakat például 620 millióval, a libanoni maronita egyházat 310 millióval, egy iraki keresztény falu újjáépítését 600 millióval támogatták a magyar adófizetők.   

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.