Orbán Viktor nagy tételben fogadna, hogy a CEU úgyis Budapesten marad

2018. november 9., 08:59

Szerző:

– A Soros-egyetem ügye régi ügy, amióta itt vannak Magyarországon, állandó a hisztériakeltés – mondta a Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában Orbán Viktor miniszterelnök az 1991-ben Budapesten alapított Közép-európai Egyetemről (CEU), bár a kormányfő 1990-ben még Soros György ösztöndíjából élt.

A kormányfő keveset beszélt a CEU ügyéről, arról, hogy a kabinet továbbra sem hajlandó aláírni azt a megállapodást, ami biztosítaná az egyetem Magyarországon maradását. A felsőoktatási törvény tavalyi módosítása miatt ugyanis a Soros György amerikai üzletember által alapított egyetem csak akkor folytathat tovább külföldi diplomát adó képzést hazánkban, ha anyaországában, ez esetben az Egyesült Államokban is folytat képzést. Bár a CEU már aláírta az ezt biztosító szerződést az amerikai Bard College-dzsal, a kormánysajtó csütörtökön összevágott, titokban rögzített hangfelvételekkel próbálta bizonyítani, hogy a CEU hazudik, de árnyékra vetődtek.

Orbán a rádióinterjúban már nem is beszélt erről az ügyről, csak azt ismételgette, hogy „a törvények mindenkire vonatkoznak”, azokat mindenkinek be kell tartania. A kormányfő furcsa módon megpróbálta a CEU jelentőségét is kicsinyíteni, kijelentve, hogy az emberek is keveset tudnak erről a „nem nagy” egyetemről, amelynek csak 1700 hallgatója van, akik zömében amúgy is külföldiek. Szerinte a CEU vezetői csak blöffölnek, és nem fogják a törvényi változások miatt Bécsbe költöztetni az egyetemet.

– Merek nagy tételben fogadni, hogy fogjuk még látni őket Budapesten – tette hozzá a humoros kedvében lévő miniszterelnök, mintha nem rajta múlna a CEU Magyarországon maradása. Kovács Zoltán kormányszóvivő egyébként már a Magyar Idők csütörtöki, leleplezőnek szánt cikkében is arról beszélt, hogy bár a CEU jelenleg törvénytelenül működik, „a Közép-európai Egyetem működését semmi nem veszélyezteti, az integráns része a magyar felsőoktatásnak”.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.