Orbán Viktor miatt került bajba Emmanuel Macron, a franciák nem annyira viselik a propagandát, mint a magyarok

2018. november 4., 15:17

Szerző:

Pártpropagandával vádolja a francia kormányt az ellenzék a jövő májusi európai parlamenti (EP) választásokon való részvételre buzdító videoklipje miatt, amelyben feltűnik Orbán Viktor magyar miniszterelnök is – írja az MTI. Az interneten egy hete látható félperces kampányfilmben – amelyet eddig több mint egymillióan néztek meg – a francia kormány az EP-választások tétjeiként a bevándorlást, az éghajlatváltozást, a munkahelyteremtést és az európai építkezést sorolja fel.

Ez utóbbi részben látható Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök „Európa: unió vagy megosztottság?” – felirattal.

Elections européennes : faites changer l'Europe !

Emploi, climat, immigration ou encore cohésion européenne : vous avez un avis sur le sujet ? En mai 2019, l'Europe changera. En votant, vous décidez comment ! #Ouijevote Pour en savoir plus : https://www.gouvernement.fr/ouijevote

A klipet záró üzenet pedig az, hogy „2019 májusában Európa meg fog változni. Ön dönt, hogy milyen irányban”.

A klipre elsők kötött reagált Matteo Salvini, aki szerint a francia kormány „madárijesztőként” használja őt. Ez vélhetően igaz, is hiszen közismert Emmanuel Macron álláspontja Orbán Viktor és Salvini populizmusa, s az Európai Unió széteséséhez vezető politikáját illetően. Csakhogy ez egy kormányzati propagandafilm, amely ugyan hivatalosan szavazásra buzdítanak, ám bal és jobboldalon politizálók egyaránt kifogásolták, hogy a videó a kormánypárt üzeneteit közvetíti.

Franciaországban márpedig nem megszokott, hogy a kormány az adófizetők pénzét saját nézőpontja elültetésére fordítsa reklámok formájában.

A jobbközép Köztársaságiak tisztességtelennek nevezték Emmanuel Macront, amiért közpénzből kampányol „egy propagandaklippel, amelyet olyan filmnek állít be, amely az állampolgárokat szavazásra buzdítja”. A szocialisták a médiahatósághoz fordultak, hogy tiltsák le a felvételt, annak költségeit pedig írják a kormánypárt, a Köztársaság lendületben kampányszámlájára.

Benoit Hamon, a 2017-es elnökválasztás baloldali jelöltje, a szocialistákról balra álló Génération.s nevű mozgalom vezetője „hányingerkeltőnek” nevezte a klip felvezetését, amely szerint a bevándorlást vagy kezelni, vagy elszenvedni kell. Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) elnöke is „választási propagandának” tartja a klipet. Szövetségese, a Talpra Franciaország mozgalmat vezető Nicolas Dupont-Aignan pedig azt kifogásolta, hogy Emmanuel Macron „más államfőket sérteget” a felvételen.

Stanislas Guerini kormánypárti képviselő a France2 közszolgálati televízióban viszont semmi kivetnivalót nem talált a videóban. „Ahhoz a nemzedékhez tartozom, amely lehet, hogy túl sokáig egyértelműnek tartotta Európát. Úgy gondolom, hogy ennek a választásnak történelmi tétje van. Európa ma már széteshet. Vannak nacionalista, populista erők Európán belül, amelyek a szétrobbanást akarják” – mondta a kormánypárti képviselő Matteo Salvini és Orbán Viktor szerepeltetése kapcsán.

A francia államfő az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy szerinte a jövő májusi EP-választások a haladáspártiak és a nacionalisták közötti harc lesz, s ez utóbbi táborba sorolta az olasz belügyminisztert és a magyar miniszterelnököt.

Macron egy csütörtöki lapinterjúban tisztánlátásra és ellenállásra szólított fel a nacionalista lepra erősödésével szemben, amely miatt a jelenlegi európai politikai helyzet őt a két világháború közötti időszakra emlékezteti.