Orbán Viktor: Megismétlem, mindig el fogok menni

2018. október 29., 17:43

Szerző:

Újra megkérdezték Orbán Viktort a magánrepülőgépes útjairól hétfőn az Országgyűlésben. A miniszterelnöknek az jobbikos Szilágyi György szegezte neki az erről szóló kérdést, azt firtatva, hogy Orbán Viktor utazott-e azóta is a botrányban szereplő 17 milliárd forintos magánrepülőgéppel, illetve hogy megfelelő állapotnak tartja-e, hogy július 25-én az egyik ilyen útját az a vállalkozó, Garancsi István fizette, aki a MOL Vidi Ludgorec elleni futballmeccsére vitte el a miniszterelnököt Bécsből Várnába, és aki a cégeivel milliárdos állami megbízásokat nyer el. Ezek közül a legutóbbi székesfehérvári multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok, amelyet a Garancsi-féle Market Építő Zrt. több mint 25 milliárd forintért építhet meg, Bár Szilágyi szerint ebben a történetben nem feltételezhetjük, hogy nincs korrupció, Orbán először úgy válaszolt, hogy az ügyben kormányzati döntés még nem született, nincs szó arról, hogy ki és mikor kezdhet neki a munkának, az ügy még nem került a kabinet asztalára. (A Marketet egyébként a székesfehérvári önkormányzat választotta ki meghívásos közbeszerzési eljáráson – a szerk.)

Fotó: MTI/Soós Lajos

Orbán a válaszában egy szóval sem utalt Garancsira és arra, hogy a magát a kötélbarátjaként aposztrofáló vállalkozótól ajándékot fogadott el, amire Szilágyi a viszontválaszában úgy reagált, sajnálja, hogy a miniszterelnök nem érzi pofátlanságnak, hogy ajándékokat fogad el, miközben Magyarországon 3,5 ember szegénységben, 2,5 millió ember pedig mélyszegénységben él. A jobbikos képviselő úgy vélte, rossz precedenst teremt, amit Orbán művel, mert Vajna Tímeára is átragadt a magánrepülőgépezés láza, amire Orbán Viktor azt válaszolt, megismétli, minden alkalommal, amikor magyar sportegyesület vagy magyar tudós szerepel valahol, a lehetőségeihez képest el fog menni az eseményre. Ezt eddig is tudtuk.

A miniszterelnök kínosan ügyelt, hogy Garancsi Istvánról másodjára se tegyen említést.

A vitában Szilágyi György azt is felidézte, hogy a Marketet nemrég díjjal tüntették ki, amelyet személyesen Orbán adott át Garancsinak, amit a miniszterelnök azzal a harmatgyenge érvvel intézett el, hogy a kitüntetést nem ő, hanem a Schmidt Mária fémjelezte Figyelő ítélte oda. Schmidt egyébként Orbánnal együtt nézte meg a MOL Vidi október 4-i londoni meccsét a Chelsea ellen.