„Orbán Viktor Magyarország kilépését készíti elő az Európai Unióból”

2018. június 11. 12:09 - szerző: MTI

Hadházy Ákos LMP-s országgyűlési képviselő szerint Orbán Viktor miniszterelnök a bíróságok függetlenségének felszámolásával Magyarország kilépését készíti elő az Európai Unióból. Hadházy Ákos hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormányfő retteg a felelősségre vonástól, az Európai Ügyészségtől, emiatt „mer nekimenni” a bíróságoknak. Ki akarja provokálni az ország kilépését a közösségből, hogy ne kelljen az Európai Ügyészség elé állnia – értékelt. 

Hadházy Ákos
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az ellenzéki politikus a bíróságokat a korrupció és a politikai visszaélések elleni harc utolsó védőbástyáinak nevezte. A bíróságok megvédése egyet jelent a korrupció elleni harc és az EU-tagság megvédésével - mondta. Hozzátette, a közigazgatási bíróságok szakmailag még megalapozottak is lehetnek, de szerinte a kormány célja nem szakmai, hanem a bírói függetlenség csorbítása. 

Hadházy Ákos bírálta Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét is a bírói kinevezési gyakorlata miatt, valamint azért is, mert szerinte megpróbálta ellehetetleníteni az Országos Bírói Tanács működését. A képviselő ugyancsak kifogásolta Trócsányi László igazságügyi miniszter egyik megnyilatkozását, mondván, abból az derült ki, hogy a kormány szeretné megmondani, a bíróknak hogyan kell értelmezniük a törvényeket.