Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Orbán Viktor kötélbarátjának az üzlettársa megszerezte a magyarországi McDonalds-éttermeket

2019. február 15. 16:44 - szerző: 168 Óra/MTI

Az új hamburgerkirály, Scheer Sándor a Market Zrt.-t, Garancsi István milliárdos állami megrendelésekkel kitömött építőipari cégét vezeti.

A McDonald's Corporation pénteken üzletrész-adásvételi szerződést írt alá Scheer Sándorral - közölte pénteken a gyorséttermeket üzemeltető multinacionális nagyvállalat. Scheer annak a Market Zrt.-nek az elnök-vezériugazgatója és résztulajdonosa, ameelynek többsége tulajdonosa Garancsi István, aki egy interjúban magát Orbán Viktor miniszterelnök kötélbarátjának nevezte, mert tíz évvel ezelőtt közösen vettek részt egy hegymászótúrán.

A kiváló viszony azóta is tart, az építőiparban utazó Marketet elárasztják állami és önkormányzati megrendelésekkel – a cég 25,7 milliárd forintért építhet sportcsarnokot Székesfehérváron –, Orbán pedig azt is bevallotta, hogy Garancsi magánrepülőjén utazgat külföldi futballmeccsekre.

A McDonald's közleménye szerint Scheer megvásárolta az amerikai alapítású cégtől a magyar leányvállalatában, a McDonald's Magyarországban lévő teljes tulajdoni részét. Vagyis innentől kezdve a Market elnök-vezérigazgatójának kezében lévő cég működteti az eddig a McDonald's által közvetlenül működtetett éttermeket, továbbá Scheer cége adja majd el a franchise jogokat is a gyorséttermeket működtető magyarországi vállalkozóknak.

Scheer Sándor
Fotó: MTI/Vajda János

Mint ismert, a McDonald's nem közvetlenül birtokolja éttermeinek a többségét, hanem helyi vállalkozásoknak adja át a márka használatának, a cég termékei forgalmazásának jogát, amiért franchise-díjat szed be. A McDonald's magyarországi hálózata 89 étteremből áll, amelyek több mint 50 százalékát jelenleg helyi vállalkozások franchise-átvevőként üzemeltetik.

A McDonald's a világ vezető étteremhálózata, amely 120 országban több mint 37 ezer egységgel van jelen. Jelenleg a McDonald's éttermek több mint 90 százalékát független helyi vállalkozók franchise-átvevőként üzemeltetik világszerte. Most ebbe a jövedelmező üzletbe kóstolhat bele Garancsi üzlettársa.