Orbán Viktor: Ez egy civil kormány, de van egy félkatonai íze is

2020. augusztus 7., 09:01

Szerző:

Minden nap reménykedéssel kezdődik, abban bízom, hogy az Operatív Törzs – amely folyamatosan dolgozik – képes lesz erre – válaszolta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban arra, hogy a Pápán talált gócpontot sikerül-e körülhatárolni és megakadályozni, hogy újabbak legyenek az országban.

Májusban volt olyan magas a napi regisztrált koronavírusos esetszám Magyarországon, mint csütörtökön. A miniszterelnök szerint megfontolják, hogy ha valahol feltűnik egy szuperfertőző, és többen is megfertőződnek a környezetében, akkor a kontakt-kutatás mellett izolációt is alkalmazzanak-e majd az adott területen.

Azt kérte, hogy mindenki segítse a védekezést. Vannak egyértelmű szabályok, például a kötelező maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, de nem lehet az élet minden apró rezdülését körülhatárolni. Ezért a józan védekezés is szerepet kap. Például ha valaki köhög és nem érzi jól magát, akkor ne menjen közösségbe.

Az emberek önkéntes részvétele nélkül semmilyen védekezés nem lehet sikeres. Úgy véli, ezért fontos a konzultáció is. Közlése szerint a nemzeti konzultációt eddig 1,4 millióan töltötték ki a körülbelül nyolcmillió nagykorú állampolgár közül. A határidőt viszont augusztus 15-ről meghosszabbították augusztus végéig, mivel sokan nyaralnak, és nem könnyű betartani a határidőket, de Orbánék úgy látják, hogy van itt érdeklődés.

Arra a kérdésre, hogy lehetnek-e újabb korlátozások, azt felelte, hogy Spanyolországot a szerdai kormányülésen a zöld jelzésű országok körül áttették a sárga jelzésűek közé, mert olyan fokú ott a fertőzés. Meglátása szerint a szomszédos országoknál is muszáj különbséget tenni.

– Ha már utaznak az emberek, ne menjenek messzire, inkább csak a szomszédos országokba

– javasolta.

Közölte, hogy Szlovákia, Horvátország, Szlovénia biztonságos, Ausztria rendben van, sajnos a többi szomszédos ország nem az.

A vakcináról elmondta, hogy a tavaszi nemzetközi versengés a védőeszközökért nem vált az emberiség dicsőségére. Tanulságként meg kell jegyezni, de nem szabad megismételni.

– Nem akarom elkeseríteni a magyar állampolgárokat, de a vakcinát versenyben fejlesztik, több ország és nagy kutatóintézet dolgozik rajta

– jegyezte meg.

Ez szerinte jó a versenyhelyzet miatt, mert akkor hamarabb lesz meg az oltóanyag, de ja kijön, akkor vita lesz arról, melyik az igazán használható. Ezért Orbán Viktor arra kérte Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét hogy amikor az első vakcina megjelenik, akkor arról nagyon pontos elemzést adjanak. Ez nem holnap lesz, még hónapok telnek el várhatóan addig, a rendeléseket viszont most adjuk le mi is.

Hozzátette, hogy az Európai Unió kísérletet tesz arra, hogy összehangolja a tagállamok igényeit, Magyarország ötmillió adagot igényelt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos csütörtökön közölte, hogy nagy kockázatot jelent a fertőzés szempontjából az ellenőrizetlen migráció.

– Az emberjogi harcosok, akiket én libernyákoknak nevezek, rendszeresen meg szoktak sértődni. Abban igazuk van, hogy minden megszólalásnál figyelni kell a másik ember méltóságára

– állapította meg a kormányfő.

Úgy véli, nem minden migráns „biológiai bomba”, csak néhány, de nem tudjuk, melyikük az, ezért mindegyikre potenciális fertőzöttként kell tekinteni. Hangsúlyozta, hogy nekünk az önvédelem logikájára kell alapozni, ezért nem jöhetnek be az országba, mert nem csak a törvényes rendet lazítják fel, ha „magasról tesznek az együttélési kultúránkra”, hanem fertőzési kockázatot jelentenek.

A miniszterelnök azt mondta, hogy minden reggel azt nézi meg először, hogy halt-e meg valaki a járvány miatt, mert az a legfontosabb, az reparálhatatlan veszteséget jelent.

A második szám a fertőzések száma, hogy van-e emelkedés, van-e gócpont, vagy elegendő a szokásos eljárás.

A harmadik pedig a gazdaság helyzete. Egy számra kell figyelni, hogy hányan dolgoznak ténylegesen, vagyis hányan veszítették el a munkájukat. Azt nézi, hogy éppen hányan dolgoznak, most kevesebben, mint tavaly ilyenkor. Még 30-35 ezres hiányt lát még, ami 100 ezer körüliről csökkent.

A zene- és fesztiválipar csütörtökön bejelentett plusz támogatása is szóba került.

Arra, hogy a raktárkoncertekről mikor közölnek részleteket, azt felelte, hogy a zenésztársadalom szorgalmas része a társadalomnak, mert minden nap három indítványt kap, hogy hol lazítsanak. Megérti őket, mert ő is hallgatja őket, értékes részéről beszélünk a kultúrának.

Szerinte a kultúrában úgy tudunk nagyot teljesíteni, hogy van benne magyar karakter. Ezzel szembeállította a fiatal bandákat, amelyeknek a nevét sem tudja megjegyezni. Úgy véli, büszkék lehetünk a populáris kultúrára, mert az a magyar kultúrának egy fontos szelete.

A Demeter Szilárd által kidolgozott könnyűzenei program nagyon sok pénz, de fontos. A fesztiválszervezőknek tudtak most a nehéz pénzügyi idők áthidalására forrást találni, és a technikai személyzet is kapott lehetőséget. Orbán Viktor szerint ha a kormány rossz helyen nyúl bele, akkor mint egy hangyaboly, rögtön mindenki elégedetlenkedik, ezért azt kérte, hogy ne a kormány döntsön a támogatások elosztásáról, hanem a producererek és a zeneiparhoz közel állók.

Nagy Katalin műsorvezető megkérdezte, hogy most már lesz-e néhány nap szabadsága a kormánynak és a miniszterelnöknek, akinek nemrég született a negyedik unokája.

– A kormánynak természetesen nem jár szabadság, de muszáj elengednem a kormány tagjait, magamat is beleértve. Van az a pillanat, amikor az ember úgy érzi, hogy fűrészpor van a fejében, ami a munka rovására megy. Azért engedem el őket, hogy jobb állapotban jöjjenek vissza

– magyarázta.

Hozzátette, hogy ez egy civil kormány, de van egy félkatonai íze is, ezért elvárja a miniszerektől, hogy a nap bármelyik pillanatában döntésképesek legyenek.

Majd ő is „ellop” néhány napot, és többet szeretne a családjával lenni. Közölte, hogy nagyon sokan gratuláltak neki unokája születésekor. Úgy látja, ha fiúgyerek születik, az emberek bezsonganak, amit nem ért, mert neki négy lánya van, és nem lát köztük különbséget. Szerinte a férfiakra nem lehet mindig számítani, ezért úgy kell nevelni a lányokat, hogy meg tudjanak állni a saját lábukon.

Legfiatalabb unokájáról azt mondta, hogy most még Kukorica Jancsi, de remélik, hogy János Vitéz lesz belőle.

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.