Orbán Viktor: Ezt a néhány libernyákot, akikkel vitatkoznom kell, elviszem a hátamon

2020. július 24., 09:19

Szerző:

Fontos pillanat volt ez Magyarország történetében, de a másik 26 tagállaméban is. Olyasmivel próbálkoztunk, amivel korábban nem

– mondta Orbán Viktor szokásos pénteki rádiónyilatkozatában a hét elején véget ért, ötnapos uniós csúcsról. A miniszterelnök szerint olyan volt az uniós helyzet, ami már azzal fenyegetett, hogy néhány tagállam "térdre eshet", adósrabszolgaságot megközelítő szinten vannak gazdasági értelemben. Orbán szerint:

baj van. Ezért azt találták, találtuk ki, hogy ne csak egy 7 éves költségvetést alkossunk meg, hanem egy gazdaságmentő csomagot is, odapakolva.

A kormányfő beszélt a 27 tagállam közötti megegyezés nehézségeiről, 

Magyarországnak, és személyesen nekem szerencsém van, mert én voltam katona

– fogalmazott. Orbán szerint a fizikai terhelését ezeknek a tárgylásoknak ő jobban bírja másoknál. A fél életét edzőtáborokban és öltözőkben töltötte a miniszterelnök saját bevallása szerint, így voltak praktikái, hogyan kell egy maratoni EU-s költségvetési tárgyalást kibírni. Azt is mondta, nem panaszkodni akart, amikor az alváshiányáról posztolt a Facebook-oldalán, hanem azt akarja jelezni, hogy a magyar miniszterelnök helyt áll.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban
Fotó: Szigetváry Zsolt

A magyar és a lengyel erők Brüsszelnél megállították a brüsszeli liberális erők támadását

– jelentette ki. Orbán szerint nem meglepő, hogy az Európai Parlament máris elutasította ezt a megállapodást, mert ott Soros György által irányított és fizetett, migránspárti erők vannak, 

de ezeket a libernyákokat, akikkel vitatkoznom kell, elviszem a hátamon

– fogalmazott. 

A kormányfő úgy látja, mióta nemzeti kormány van, azóta támadják Magyarországot, hiszen ők sosem engednék meg, hogy kevert társadalom jöjjön létre, viszont ezek az erők "nem akarják, hogy mi a saját ízlésünk szerint rendezzük be az országot". De ellenfeleit nem győzte le, szerinte vannak, akik „gyűlölnek minket” és újra meg fogják támadni a hazánkat.

Gyűlölnek minket, nem túlzok

– mondta, amiért hazánk nem fogad be menekülteket, ráadásul „egy Sörös György nevű magyar áll mögöttük”, tőle kapják a fizetésüket. Orbán arra számít, hogy mivel csak fontos csatát nyertek, de háborút nem,

a következő tíz évben sorozatosak lesznek ezek a támadások.

Szerinte

két versengő nézet van Európában: az egyik oldal a multikulturalizmust képviseli, míg a másik oldal szerint a nemzeteket és a kereszténységet kell erősíteni.

Mi szeretjük, ha biztonság és rend van, és nincs terrorizmus

- mondta Orbán Viktor.

Orbán hatalmas költségvetési sikereiről is beszélt, szerinte ugyanis a tárgyalások során mintegy 3 milliárd eurós plusz költségvetési forrást sikerült kiharcolnia azzal, hogy következetesen elutasított egy, számunkra kedvezőtlen bizottsági javaslatot, és azt, hogy a jogállamiság kérdését összekössék a költségvetési forrásokkal.

Ha így nézzük, kerestünk Magyarországnak 3 milliárd eurót

– mondta. 

A miniszterelnök szerint minden kísérletet, amely össze kívánt volna kapcsolni két rendkívül fontos kérdést, az uniós pénzeket és a jogállamiságot, sikerrel visszautasítottak.

"Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédte nemzeti büszkeségét az európai uniós csúcson", jelentette ki Orbán Viktor a következő 7 éves költségvetésről és a gazdasági mentőcsomagról szóló négynapos tárgyalások után Brüsszelben még kedden.  A miniszterelnök a magyar – független – sajtónak előre meg nem hirdetett sajtótájékoztatón, videós beszámolók szerint angolul úgy fogalmazott:

ez egy hatalmas győzelem.

 

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.