Orbán Viktor: egy világjárvány előestéjén vagyunk, nagy a valószínűsége, hogy a koronavírus megjelenik Magyarországon

2020. február 28., 10:52

Szerző:

A koronavírus témájában is nyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában. Szerinte nagy a valószínűsége annak, hogy a vírus megjelenik Magyarországon is.

"Mi erre készülünk, akkor is, ha most még nem tudunk ilyen megbetegedésről. Fel kell készülni a védekezésre" - hívta fel a figyelmet, úgy fogalmazva: lehetetlen Magyarországot légmentesen lehatárolni.

Hangsúlyozta ugyanakkor: a vírus azonosításához szükséges eszközök rendelkezésre állnak, Magyarországnak nemzetközileg elismert járványügyi szakemberei vannak, 24 órás ügyeleti rendszert működtetnek, a határátkelőhelyeken szűrőmechanizmusokat indítottak meg, a repülőteret pedig különösen is figyelik.

Azt kérte az emberektől, működjenek együtt, és ne utazzanak fertőzött területekre, mert "egy világméretű járvány kibontakozásának az előestéjén vagyunk".

Kitért arra is: noha igaz lehet, hogy influenzában többen halnak meg ennyi idő alatt, mint koronavírus-megbetegedésben, de "az influenzát ismerjük (...), az ellen tudunk védekezni". Ezért az emberek "pánikreakciója nem teljesen indokolatlan, hiszen egy ismeretlen bajjal állunk szemben" - mondta, de kiemelte: bármilyen fontos információ merül fel, azt azonnal megosztják az emberekkel.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.