Orbán Viktor: Az EU kérését nem tudjuk teljesíteni, Magyarország továbbra sem fogad EU-n kívüli állampolgárokat

2020. július 2. 09:48 - szerző: 168 Óra

Nem teljesíti az Európai Unió kérését Magyarország, nem nyitjuk meg a határokat 14 EU-n kívüli ország állampolgárai előtt. Kivételt csak Szerbia képez − jelentette be Orbán Viktor Facebook-oldalán.

Az Európai Unió azt javasolta Magyarországnak, hogy nyissa meg a határait 14 nem európai uniós ország előtt. Az Operatív Törzs csütörtök kora reggel ült össze és tárgyalta a kérdést.

A miniszterelnök közölte, hogy a járvány második hulláma még nem indult el, de úgy döntöttek, hogy visszaállítják az átutazóknak kötelező jelleggel a humanitárius korridort. Mindenkinek ezt kell használni, aki átmegy Magyarországon, hasonlóan a járvány tetőpontján elrendelt intézkedéshez. Ezt az útvonalat majd el sem hagyhatják az utazók.

Orbán Viktor kijelentette, hogy a határellenőrzések továbbra is maradnak, az EU kérését viszont nem tudják teljesíteni.

ĺgy Szerbia kivételével továbbra sem fogad Magyarország EU-n kívüli állampolgárokat.

− Ez ellentétes lenne a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével

− indokolta a kormányfő. 

Beutazási tilalmat márciusban rendelt el az EU a nem uniós állampolgárok részére. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Az Európai Unió Tanácsa döntése alapján ezt részben feloldották, és július 1-től a következő országok állampolgárai korlátozások nélkül beléphetnek az EU területére: Algéria, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Montenegró, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Szerbia, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia, Uruguay.