Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Pénzbüntetést szabtak ki az Orbán-interjú meghekkelésével megvádolt újságíróra

2019. szeptember 9. 16:22 - szerző: 168 Óra

240 ezer forint megfizetésére kötelezte az első fokon eljáró bíróság azt az újságírót, aki a vádhatóság feltételezése szerint megjelenése előtt átírta Orbán Viktor interjúját a Fejér Megyei Hírlapban, 2016 decemberében – írja a Magyar Hang.

Az interjú ugyanabban a formában jelent volna meg az összes kormányközeli tulajdonú megyei napilapban, de az átszerkesztett változatban olyanokat adtak a miniszterelnök szájába, mint

  • „mi kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket”;
  • „...és az ápolónők bérét 2017-ben és 2018-ban is folyamatosan emeljük. A kórházi hullák száma is emelkedik.„
  • „A korrupciós vád mint politikai lejárató eszköz teljes mértékben megszokottá vált. Mi is használjuk.”
  • „Azt kívánom, hogy minél többen találjanak vissza a karácsony pogány értelmezéséhez, hiszen mégiscsak a Megváltó születését várjuk.”

Az interjú előtt hónapokkal a napilap kormányzati érdekkörbe került, de a szerkesztőség összetételében egy ideig nem történtek jelentős változások.

A F. Gábor azzal védekezett, hogy bárki átírhatta a cikket, ugyanis a szerkesztőség minden tagja ugyanazzal a jelszóval használta a gépeket, tehát elvileg bárki beléphetett és módosíthatta a szöveget. A bíróság ugyanakkor bizonyítottnak látta, hogy a megvádolt F. Gábor a saját számítógépéről egy szabadságon levő kollégája felhasználónevével írta át a szöveget. A kérdéses gépről egyébként később több fájlt is törölt F.Gábor, de azt mondta, azok nincsenek összefüggésben az interjúval.

A szakértő vélemény szerint az a 4 és fél perc, amíg az illető szerkesztett az interjún, csak jól előre kitervelten lett volna elegendő arra, hogy valaki átírja.

Az újságíró fellebbez a döntés ellen, szerinte nem bizonyított a vád ellene.