Orbán Viktor indulhat a budai Várba, 2019-ben azonban nemcsak a kormányfő hivatala költözik, ezernyi változás lép életbe január elsejével

2019. január 1., 12:32

Szerző:

Nemcsak Orbán Viktor és hivatala költözik a Budai Várnegyedbe idén. Kifejezetten mozgalmas év vár ránk: folytatódnak a tüntetések, májusban az európai parlamenti képviselőkről, ősszel az önkormányzati képviselőkről dönthetnek a választók, miközben január 1-től az adózás, a munkavállalás és az élet minden területén változások állnak be.  

HATALOM

Orbán a Várban: Január elsejétől a Budai Palotanegyedben rendeltetésszerű és turisztikai célú térhasználatot engedélyeznek csak továbbra is korlátozatlanul a Magyar Közlönyben december 27-én megjelent kormányrendelet szerint. A Budai Palotanegyedben a védett személyek és kijelölt létesítmények védelmét ellátó szervezet – ezekbe beletartozik a Sándor-palota és a karmelita kolostor is, amelyekben Áder János államfő, utóbbiban januártól Orbán Viktor és a Miniszterelnöki Kabinetiroda hivatala – úgy ítélik meg, hogy a kérelmezett használat akadályozza a védelem ellátását, akkor megtagadhatják a közterület-használatot.

Budai Vár 2019. január 1.
Fotó: Kökényesi Gábor

Erre hivatkozva tehát a tüntetések is megtilthatók lesznek.

Orbán Viktor jelenleg Brazíliában van...
Fotó: Kökényesi Gábor
 ....de az új kormányfői hivatalt és a költözködést rengeteg rendőr védi
Fotó: Kökényesi Gábor

A helyszínen lévő tudósítónk, Kökényesi Gábor szerint az év első napján ugyan aligha lehet számítani a jelenleg Brazíliában tartózkodó kormányfőre, ennek ellenére nagy a rendőri készültség, de egyelőre teljes a nyugalom a budai Várban, ahová a tiltás ellenére tüntetés szerveződik január másodikára.

Üdvözlet, Elnök úr!

null

Rabszolgatörvény: ma lépett hatályba a jogszabály, amely a túlórák számát 250-ről 400-ra emeli, az elszámolási időkeretet pedig 36 hónapra. Bár a szakszervezetek abban bíznak, hogy a kormány meggondolja magát, Dömötör Csaba szerint a jogszabályt véglegesnek kell tekinteni. „Nincsen napirenden változtatás, tehát az, hogy az ellenzék mindenféle álhíreket gyártott és köröztetett a munka törvénykönyvével kapcsolatban, az nem ok arra, hogy a kormány változtasson” – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára 2018 utolsó napján. Január 5-re gigatüntetést hirdettek meg, így a múlt év végi tüntetéssorozat biztosan folytatódik:

Országos tüntetés a rabszolgatörvények ellen

null

Különbíróság: Január elseje elhozta a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló jogszabály hatályba lépését is, amely ugyancsak sok kritikát kapott, a bírósági rendszer működését azonban gyökeresen átalakíthatja jövő év közepétől.

Lakhatás: A 2019. évi költségvetésben 242 milliárd forint áll rendelkezésre otthonteremtésre, ez minden eddiginél magasabb összeg. Ha valaki gyermeket vállal vagy nevel, segítséget kaphat az otthonteremtéshez – aki viszont egyedül van, az nem. Az Orbán-kormány ugyanis egyetlen huszárvágással megvonta a lakástakarék-pénztári megtakarítások állami támogatását, így a fiatal generáció otthonhoz jutását immáron csak a családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok révén támogatja.

Szimbolika: 2019 egyébként a II.Rákóczi Ferenc emlékév, fejdelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából.

BÉR-, PÉNZ- és ADÓÜGYEK

Drágul: Mától általánosan 20 százalékkal emelkedik a népegészségügyi termékadó az egészségi kockázatot jelentő ételek és italok esetében, emellett az adóköteles italok körébe tartoznak újévtől a gyümölcspárlat, a pálinka és a gyógynövényes italok is. Január 1-től nő az üdítőital, a szörp, a taurint tartalmazó és nem tartalmazó energiaital, a cukrozott kakaópor, az előrecsomagolt cukrozott készítmény, a sós snack, az ételízesítő, az ízesített sör, az alkoholos frissítő és a gyümölcsíz adómértéke - közölte a Pénzügyminisztérium. Az elfogadott jogszabály-módosítással az üdítőitalok adómértéke literenként 7 forintról 15 forintra emelkedik. Azért, hogy elérjük az uniós adóminimumot, három lépésben emelik a cigaretta és a fogyasztási dohány jövedéki adóját, ennek a második lépése jön január 1-jén, a harmadik pedig júliusban. Egy doboz cigaretta mindkét alkalommal 30-40 forinttal drágulhat.

Minimálbér és nyugdíjemelés: Januártól 149 ezer forint lesz a minimálbér bruttó összege, a garantált bérminimum 195 ezer forintra emelkedik. Az erről szóló kormányrendelet január 1-jén lép hatályba. A munkaadói és munkavállalói oldal képviselőinek 2 éves megállapodása értelmében 2019-ben és 20-ban is 8-8 százalékkal emelkedik a két juttatás. A megállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem fogadta el. Ezen túl növekednek a nyugdíjak 2,7 százalékkal az év elejétől, csakhogy legkorábban 2020 január elsejétől emelkedhet a minimálnyugdíj összege. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kabinet egy évvel elhalasztotta az öregségi nyugdíj legkisebb havi összegének növelését. A minimálnyugdíj összege tíz éve 28.500 forint, ami miatt nyugdíjas szervezetek és ellenzéki pártok is tiltakoznak.

Munkaszüneti napok: 2019-ben 14 munkaszüneti nap lesz, és hét hosszú hétvége. Három szombat – augusztus 10., december 7. és december 14. – a naptár szerinti munkarendtől eltérően munkanap lesz, augusztus 19. (hétfő), december 24. (kedd) és december 27. (péntek) pedig pihenőnap.

Azonnali utalás: Január elsejétől a hét bármely napján és napszakában küldött pénz másodpercek alatt jóváíródik majd a számlákon. A banki szolgáltatások költsége pedig csökken, 20 ezer forintig minden utalás illetékmentes mától.

Bankárok előnyben: A bankadó felső kulcsa 0,21 százalékról 0,2 százalékra csökken. 

Fotó: Máthé Zoltán

Bevallás: Ez lesz az első év, amikor már az egyéni vállalkozóknak is szja-bevallási tervezetet készít az adóhivatal. 

Adókedvezmények és változások: A kétgyermekesek adókedvezménye havi 5 ezer forinttal emelkedik, az öregségi nyugdíj mellett dolgozóknak pedig már csak 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetniük. Az 55 év felettiek és a 25 év alattiak után járó automatikus kedvezmény viszont megszűnik. A korábbi hatéves bérmegállapodás alapján a szociális hozzájárulási adó 19,5-ről 17,5 százalékra csökken. A legkisebb vállalkozások akkor is megkapják az alanyi adómentességet, ha az eddigi 8 millió forint bevételt átlépik, az új értékhatár ugyanis 12 millió forint. Ezen kívül nem kell áfát felszámítaniuk, fizetniük, és áfabevallást sem kell benyújtaniuk. Öt adófajtát is eltörölnek 2019-től, így nem kell sem 75 százalékos különadót, sem hitelintézeti különadót vagy kulturális adót fizetni. A baleseti adó fokozatosan beolvad a biztosítási adóba – az új szabályokat mindenkinek a 2019-es biztosítási évfordulójától kell alkalmaznia. Az egészségügyi hozzájárulást beolvasztják a szociális hozzájárulási adóba.

Cafeteria: Hiába kérték a kormányt az érdekképviseletek a nyári adócsomag megszavazása után, mégis eltűnik a cafeteria kedvezményes adózása. A béren kívüli juttatások közül egyedül a SZÉP-kártya adózása marad kedvező az új évben, gyakorlatilag az összes többi juttatás után a munkabérnek megfelelően kell január 1-jétől fizetni a közterheket. Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. úgy döntött, hogy meg is szünteti az Erzsébet-utalványokat, a most forgalomban lévőket 2019. december 31-ig lehet felhasználni. Persze meccsre továbbra is lehet kedvezményesen menni, a sportrendezvényekre vonatkozó belépőjegyek és bérletek adómentessége megmarad. Hasonlóképp adómentesen lehet kulturális eseményekre is belépőt adni.

GYES, GYED, otthonápolás: Január 1-től a minimálbér emelkedésének köszönhetően nő valamennyit a gyermekgondozási díj (GYED), valamint a diplomás GYED összege, utóbbit az érintettek már a gyermek két éves koráig igénybe vehetik. A tartósan beteg gyermeküket otthon ápolók számára megjelenik a GYOD, amelynek összege bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható. A gyermekgondozási díj (GYED) maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208 600 forintot, míg a diplomás GYED az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 104 300 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 136 500 forintra emelkedik. 

Rezsi: Ingatlan bérbeadása esetén a bérlőktől beszedett, és a bérbeadó által befizetett rezsi összege nem számít bevételnek.

Eszközkezelés: Leáll a Nemzeti Eszközkezelő program, 2019-ben az állam már nem vesz több lakást, azok viszont, akik részt vettek a programban és rendszeresen fizették a bérleti díjat, kedvező feltételek mellett visszavásárolhatják lakásaikat.

OKTATÁS

Tanodák: Az év elejétől a gyermekvédelmi törvényben rögzített szolgáltatásnak minősül a tanoda, ezek működését a kormány pályázati támogatással segíti – közölte korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Valójában ennek következményeként júliustól csak az lehet tanoda, amelyet hivatalosan is tanodává minősítettek: június végéig minden intézménynek jelentkeznie kell a minősítésre, amely tanoda jellegű szolgáltatást végez. A tanodák a költségvetésben rögzített 2,5 milliárd forintos állami támogatásra pályázhatnak – azok a szervezetek indulhatnak, amelyek tanodai szolgáltatást nyújtottak az elmúlt egy évben, és ezt szeretnék fenntartani a jövőben is. Minden tanoda 12-15 millió forint támogatásra pályázhat, annak függvényében, hogy hány gyermekkel foglalkozik.

Nat: Már nem kérdés, nem lép életbe idén szeptembertől az új Nemzeti alaptanterv.

Fotó: Facebook

Érettségi: Hiába írták alá több ezren azt a petíciót, amelyet a nyár elején indítottak végzős középiskolások azért, hogy a 2019-es érettségin is használhassák a kronológiát tartalmazó atlaszokat. Az Oktatási Hivatal közölte: mindössze háromféle, kronológia nélküli atlasz közül választhatnak majd.

Corvinus-modell: A Budapesti Corvinus Egyetemet 2019-től egy állami alapítású közhasznú alapítvány működteti tovább, 2020-ban már egyáltalán nem fognak állami férőhelyeket hirdetni a jelentkezőknek. Az állami ösztöndíjas képzés helyett létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat – az ígéretek szerint 2020-tól is ugyanannyi hallgató tud majd ingyenesen tanulni az egyetemen, mint most.

Ösztöndíj: Két lépcsőben emelkedik az egyetemisták és főiskolások tanulmányi ösztöndíja: 2019. február 1-től a 119 000 forintos hallgatói normatíva 128 520 forintra emelkedik, egy évvel később pedig 166 600 forintra. A hallgatói juttatásokról szóló kormányrendelet alapján tanulmányi ösztöndíjat a felsőoktatási intézmények államilag támogatott, nappali tagozatos hallgatóinak legfeljebb 50 százaléka kaphat, az ösztöndíj minimális összegének pedig el kell érnie a normatíva öt százalékának megfelelő összeget. Ez eddig 5950 forint volt, jövő februártól 6425 forintra emelkedik a havi tanulmányi ösztöndíj legkisebb összege, 2020 februárjától pedig 8330 forint lesz.

EGÉSZSÉGÜGY

Sürgősségi ellátás: átalakul a sürgősségi ellátás, jön az úgynevezett triázs rendszer, amitől a minisztérium gyorsabb és kiszámíthatóbb működést vár. Ennek lényege, hogy a betegeket egy ápoló néhány perces állapotfelmérés után súlyossági kategóriák alapján besorolja. Minden kategóriánál előírják majd, hogy a beteget hány napon belül kell kötelezően ellátni.

E-recept: A receptírást január elsejétől külön kérni kell az orvostól, más esetben ezentúl csak online, az erre létrehozott rendszerben állítanak majd ki vényt a doktorok. Családtagok, ismerősök pedig csak akkor válthatnak ki gyógyszert egymásnak, ha felmutatnak egy felírási igazolást.

KÖZLEKEDÉS

Útdíj: 2019. január 1-jén több új, 2018 folyamán átadott gyorsforgalmi és főúti szakasszal bővül a díjköteles utak köre. Az e-matrica rendszerben a díjköteles úthálózat hossza az eddigi 1356 km-ről közel 1380 km-re, a 3,5 tonna össztömeg feletti teherjárművekre érvényes e-útdíj rendszerben pedig 6880 km-ről 6914 km-re nő (az elemi szakaszok száma utóbbi esetben az eddigi 2462-ről 2474-re változik).

Mentesség: Január 1-től szigorodik a gépjárművek környezetvédelmi kategória besorolása. A legkedvezőbb díjszinttel rendelkező A‑kategóriába az eddigiekkel ellentétben már csak az EURO V vagy az ennél magasabb osztályú motorral felszerelt járművek kerülhetnek. A szabálymódosítás indoka a „szennyező fizet elv” nagyobb mértékű érvényre juttatása és az elmúlt években a motorokat érintő autóipari fejlesztések figyelembevétele.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Adatok: Januártól indul az úgynevezett jármű szolgáltatási platform rendszere, amiben a rendszerben ingyen lekérdezhetőek lesznek a gépjárművek adatai, azaz autóvásárlás előtt jóval egyszerűbben juthatnak majd pontos, hiteles információhoz a vevők.

Vasút: A MÁV már december elején közzétette menetrendi változásait, de a 2019. évi belföldi közforgalmú menetrend vonalankénti bontásban elérhető a társaság honlapján is.

AMI EURÓPÁRA ÉS A VILÁGRA VÁR...

Uniós elnökség: Keddtől hat hónapon át Románia tölti be az Európai Unió soros elnökségét, a kelet-európai ország a tisztséget Ausztriától veszi át, majd júliusban Finnországnak adja tovább.

Uniós választás: Május 23. és 26. között az Európai Parlamentbe küldött képviselőkről dönthetnek az európai választópolgárok. Ennek a voksolásnak a nyomán lejár Donald Tusk és Jean-Claude Juncker mandátuma, utódaikról az európai vezetők döntenek majd az eredményének függvényében.

EU-tisztújítás - Megválasztották Junckert az Európai Bizot Jean-Claude Juncker megválasztása annak idején az Európai Parlamentben
Fotó: MTI/Beliczay László

Hatalmi átrendeződések és választások:

  • Március 29.-ével Nagy-Britannia – a Brexit-megállapodás szerint – kilép az Európai Unióból, de az átmeneti időszak végéig számos szabály még vonatkozik rá.
  • A japán császár átadja a trónt, április 30-án.
  • Lengyelországban az ősszel parlamenti választást tartanak, a magyar kormány egyetlen komoly szövetségesének megmaradása a tét.
  • Választások lesznek Görögországban, Ukrajnában, Kanadában, Argentínában és Indonéziában is. Ázsiában a legnagyobb figyelem a több héten át tartó indiai parlamenti választásokra összpontosul majd.

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.